L'orde de monjos benedictins que gestiona el Valle de los Caídos porta des de 1957 vivint sense retre comptes pressupostaris, ni de cap altra mena, a ningú. Justament el costum de l'opacitat i de no donar explicacions de cap mena els pot fer perdre 1,3 milions en subvencions públiques. El govern espanyol es nega a fer cap transferència als monjos fins que aquests no exposin el seu balanç pressupostari complet, segons informa eldiario.es

Des del 2018 que Patrimoni Nacional no ingressa els 340.000 euros anuals que rep la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, la qual finança els monjos. La negativa de la institució a abonar la subvenció respon a la falta de transparència dels comptes dels monjos. Fonts citades per eldiario.es, asseguren que els religiosos només justificaven les despeses d'aquesta subvenció, però no les de la totalitat d’aquests, que era superior. 

La retirada de les subvencions des de fa tres anys a la Fundación de la Santa Cruz és condicional. La decisió es manté en ferm fins que els monjos no es decideixin a justificar la seva activitat econòmica. 

Una història defugint la transparència 

La impunitat amb què actuen els benedictins del Valle de los Caídos ve de lluny. L'any 2016 la fiscalitat dels monjos va cridar l'atenció del Tribunal de Comptes, el qual va alertar que no estaven rendint comptes i va detectar una àmplia varietat de deficiències comptables. L'alerta del Tribunal de Comptes va ser la primera pedra que va destorbar la calma fiscal amb què vivien els benedictins que custodiaven Franco. 

Patrimoni Nacional va demanar  als monjos per primer cop el 2018 que fessin un pressupost complet. Un requeriment del qual van fer més aviat cas omís i van presentar una fulla de despeses i ingressos sense cap informació completa que, a més, resultava en un dèficit a càrrec de l'Estat de 600.000 euros. 

Sense subvenció, sense Franco, sense Primo

La bona vida s'acaba per als monjos benedictins comandats pel prior Santiago Cantera, ja sigui per la seva negativa a presentar els comptes, una rebequeria que els pot acabar sortint molt cara, o per la nova llei de la memòria històrica, la qual planteja "resignificar" completament el Valle de los Caídos. Un nou significat en què l'orde benedictí no té cabuda

Els monjos ja van veure marxar Francoç a contracor, però ara s'han d'acomiadar del lloc predominant que ocupa José Antonio Primo de Rivera. L'exhumació del líder falangista del Valle de los Caídos s'efectuarà en comunicació amb la família, segons va anunciar el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños.

 

Imatge principal: El prior del Valle de los Caídos acompanyant la família Franco durant l'exhumació / Europa Press