Ja hi ha data per a la bilateral Estat-Generalitat, el 2 d'agost, i horitzó per a la taula de diàleg, la tercera setmana de setembre. Però hi ha altres coses que, de moment, no es mouen. Per una banda, des de La Moncloa continuen sense haver pres una decisió sobre el decret del conseller Jaume Giró per a les fiances del Tribunal de Comptes. Per altra banda, des de l'executiu central continuen tenint línies vermelles, com és el cas d'un referèndum d'autodeterminació. Així ho ha verbalitzat Isabel Rodríguez, nova portaveu de l'executiu, que ha reiterat en tercer lloc que el president Carles Puigdemont i la resta d'exiliats "han de ser jutjats".

En una entrevista aquest dilluns a la Cadena SER, la també ministra de Política Territorial ha defensat que en la comissió bilateral, que tindrà lloc el 2 d'agost a Madrid, s'hi tractaran els temes "que més importen als catalans", les qüestions del "dia a dia", com ara beques o transports. Ha volgut diferenciar-ho molt de l'altre òrgan, la taula de diàleg, que té "un caràcter més polític" i on s'hi abordaran les "reivindicacions" en el marc del conflicte polític. Però amb línies vermelles.

En aquest sentit, Isabel Rodríguez ha reiterat la negativa a negociar un referèndum d'autodeterminació, com reclamen els partits independentistes que governen Catalunya. "En el marc de la Constitució, hi cap tot; fora d'aquesta, no hi cap res", ha defensat la dirigent socialista, que ha afegit que el sobiranisme "hauria d'haver après la lliçó". Ha fet servir els indults per reclamar gestos a la banda de la Generalitat: "El govern espanyol ha fet un gest molt important per la convivència, per sortir del conflicte entre la comunitat autònoma i el país. Ara ells han de fer un esforç també per recompondre la convivència i la concòrdia dins de Catalunya". 

La ministra de Política Territorial ha insistit en la importància de la comissió bilateral i en la necessitat de deixar enrere "una dècada de conflicte polític" que, en paraules seves, "ha arribat a les cases i ha trencat famílies i amics". Ara toca "retrobar-se personalment i social". 

La repressió

Preguntada per un hipotètic retorn del president Carles Puigdemont de l'exili, la nova portaveu de l'executiu central ha estat clara i contundent: se li aplicarà "la Constitució i la llei". Per tant, si els dirigents independentistes exiliats tornen a Catalunya, "hauran de ser jutjats". De la mateixa manera, també ha estat interrogada pel fons de la Generalitat per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. Ha reiterat que estan a l'espera dels informes del Consell de Garanties Estatutàries i de l'Advocacia de l'Estat per decidir si presenten un recurs d'inconstitucionalitat o no contra el decret del conseller Giró. Sense novetat.