Aquest dilluns al matí el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pronunciarà la conferència ‘Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya’ al Gran Teatre del Liceu amb la intenció de defensar els indults als condemnats pel procés sobiranista, com a preludi per a la concessió d'aquests, previsiblement, en el Consell de Ministres de dimarts.

Encara que la cortina de fum de l’alliberament de mascaretes dissabte vinent va desviar l’atenció durant una estona, el fet és que la qüestió dels indults és el monotema d’aquests dies, i les portades dels diaris d’aquest dilluns ho confirmen. Indultar o no indultar és el més important que passa aquests dies i tothom hi diu la seva, des dels concernits fins a l’oposició política, passant pels empresaris i fins i tot els bisbes. I és que quan tots els diaris parlen del mateix no hi ha dubte que la cosa és important. Sí, a més, cada un ven la història des de vessants diferents, tampoc hi ha dubte, es tracta d’un tema polèmic.

abc

Amb aquest context val la pena començar el repàs al quiosc amb una mirada al diari ‘ABC’ perquè fa una cosa sorprenent per a aquest històric mitjà, obre a tota plana amb una entrevista a Oriol Junqueras que no és producció pròpia, sinó un extracte de la que el president d’ERC va oferir diumenge a Catalunya Ràdio: ‘Junqueras: "L'indult és un triomf perquè demostra les febleses de l'Estat"’. Tot seguit apunta que ‘El líder dels presos del ‘procés’ es mofa de la mesura de gràcia de Sánchez de la que se’n beneficia’.

elmundo

I si l’‘ABC’ reflecteix la postura de Junqueras, ‘El Mundo’ dirigeix la seva mirada cap a Waterloo i Carles Puigdemont: ‘”Autoindult de l’estat” que refleja la seva “debilitat”’. Aquest mitjà també apunta que ‘Líders de CEOE esclaten pels indults i desborden Garamendi’.

elpais

No es queda gens curt ‘El País’, que inisisteix en el mateix tema amb el titular ‘L’independentisme rep els indults en to desafiant’ i afegeix que ‘Junqueras i Cuixart proclamen el seu “triomf” i la “derrota” de l’Estat. Puigdemont demana a Sánchez que li aclareixi avui si ja pot tornar’.

larazon

Finalment, ‘La Razón’, dona la volta a tot plegat i concedeix al subjecte a l’extrema dreta: ‘El recurs de Vox als indults divideix el Suprem’. Això sí, admet que ‘Casado es queda aïllat a Catalunya davant l’estratègia de Moncloa’.

lavanguardia

elpuntavui

elperiodico

araA Catalunya, el tema és el mateix, però l’enfocament és diferent: ‘El govern espanyol preveu aprovar demà uns indults que creu “inexpugnables”’ a ‘La Vanguardia’; ‘El sentit de l’indult’ a ‘El Punt Avui’; ‘Els indults obren un nou temps polític’ a ‘El Periódico’ i ‘Recta final cap als indults’ a l’‘Ara’.