Batejar els temporals amb noms de persona ens permet revisar el santoral i descobrir que Filomena va ser verge i màrtir i que la seva onomàstica se celebra l’11 d’agost. També comporta sintetitzar els titulars periodístics de manera sorprenent i, si es vol, divertida. I és que som en ple temporal Filomena i els diaris se’n fan ressò, però, com és habitual, amb diferències molt específiques entre la premsa editada a Madrid i la publicada a Barcelona.

Un dels principis del periodisme centralista diu que si neva a Madrid neva a tot Espanya i si no neva a Madrid, no neva enlloc, i el mateix podem dir de casa nostra, substituint Madrid i Espanya per Barcelona i Catalunya. El cas és que ahir va nevar a Madrid i no a Barcelona, i això comporta que els diaris madrilenys treguin en portada una neu absent a Catalunya. La contrapartida és que la notícia política catalana d’ahir, el nou revés a la justícia espanyola amb la denegació de l’extradició del conseller exiliat Lluís Puig, és totalment absent a les portades madrilenyes.

larazon

Comencem per La Razón, que tria com a imatge de portada la Puerta de Alcalà sota una lleu nevada amb el titular Madrid polar sota l’efecte ‘Filomena’. També hi ha espai per parlar dels Estats Units: El final de Trump: sortida exprés o 'impeachment’. De la justícia belga, ni paraula.

elmundo

Tampoc El Mundo troba espai per parlar de Lluís Puig a la primera plana, que ens avisa que Espanya es congela sota la neu (-35,8) i ens informa que Els demòcrates pressionen per fer fora ja un Trump desnonat.

abc

Mateixa tònica a l’ABC, amb l’avís que El pitjor de Filomena encara ha d'arribar i que Trump manté el pols malgrat que el Capitoli certifica la seva derrota.

elpais

Al seu torn, El País no escriu ni de Filomena ni de Puig i obre amb aquests titulars: EUA, commocionat, confirma Biden i comença a aïllar Trump i La vacuna de Moderna començarà a injectar-se abans de 10 dies.

elpuntavui

lavanguardia

ara

periodico

A Catalunya, res de neu i molt de Lluís Puig: Bèlgica hi torna i L’assalt al Capitoli no atura la ratificació de Joe Biden a El Punt Avui; Clamor per destituir immediatament Trump per incapacitat i La justícia belga ratifica el seu rebuig a extradir l’exconseller Lluís Puig a La Vanguardia i Els demòcrates criden a la immediata destitució de Trump i Bèlgica denega per segona vegada extradir Lluís Puig a l’Ara. L’únic diari català que no esmenta el conseller Puig és El Periódico, que ofereix a portada els temes La primera enquesta confirma l’‘efecte Illa’ pel 14-F i Clamor perquè Trump pagui.

 

Imatge principal: Una parella de nuvis desafien la nevada al parc del Retiro de Madrid / Efe