El cas Koldo i la continuïtat de José Luis Ábalos com a diputat del PSOE després de la detenció del seu exassessor Koldo García per una presumpta trama corrupta de cobrament de comissions il·legals pressionen el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, quan el seu govern ha fet cent dies. El cas que investiga una suposada trama de comissions en la venda de mascaretes a administracions públiques governades pel PSOE durant la pandèmia ha esclatat, a més, dies després que el PSOE aconseguís el pitjor resultat històric a Galícia. La polèmica pressiona els socialistes des de la dreta i també des de l'esquerra. Ah, i també des de la premsa! El País assegura que "Sánchez última una 'sortida personal' per a Ábalos". Avui a les 10 h se celebra una executiva del PSOE on es discutirà sobre el futur de l'exministre i ara diputat, segons el citat diari, el president del govern espanyol "intenta frenar amb la renúncia de l'exministre a la seva acta de diputat qualsevol paral·lelisme amb la corrupció del PP". La fotografia del dia és per al Mobile World Congress (MWC), que es va inaugurar aquest diumenge a la nit i que arrenca aquest dilluns al matí. Al sopar inaugural hi van coincidir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el rei Felip VI.

El País
El País

El Mundo indica que "Armengol va pagar 4 milions a la trama després d'un 'contacte verbal'". El diari assegura que el Govern balear que presidia la socialista Francina Armengol va contractar verbalment la trama de l'assessor de José Luis Ábalos (Koldo) i va fabricar l'expedient de contractació quatre dies després. "Escudant-se en l'estat d'emergència sanitària, l'Executiu socialista va eludir el procés obert de contractació per escollir una empresa sense experiència que, en paral·lel, i segons assenyala la investigació judicial, estava pagant comissions a la mà dreta del ministre de Transports, Koldo García", denuncia el diari, que afegeix que "va comprometre per a això la despesa de 3,7 milions d'euros públics a canvi d'1,4 milions de mascaretes que van resultar ser de menor qualitat del que s'esperava i que avui dia estan apilades en un magatzem". El diari també entrevista l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols.

El Mundo
El Mundo

L'ABC destaca que la Moncloa i Ferraz (el nom amb què es coneix la seu del PSOE a Madrid) "esperen que Ábalos no desafiï el partit" i apunta que el PSOE tem per la Comissió d'Interior sobre corrupció i impunitat que se celebrarà aquest dimecres al Congrés i que presideix, precisament, el PSOE. Per la seva banda, Ábalos va descartar aquest dissabte dimitir com a diputat del PSOE al Congrés malgrat que el president del govern espanyol i líder dels socialistes hagin fet una crida "implacable i absoluta" contra la corrupció "vingui d’on vingui i caigui qui caigui". Ábalos, entrevistat a La Sexta, va dir que si encara fos ministre sí que hauria plegat. El rotatiu també entrevista la ministra de Seguretat d'Argentina, Patricia Bullrich, que acusa Veneçuela d'actuar "amb impunitat a tot el món".

ABC
ABC

La Razón carrega contra Ábalos i l'acusa d'"atrinxerar-se tot i la pressió i les proves". Aquest diumenge la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, assegurava que els socialistes tenen "tolerància zero" amb els corruptes, "siguin qui siguin i vinguin d'on vinguin". Unes paraules que es produïen l'endemà que el president espanyol, Pedro Sánchez, afirmés que el seu executiu seguirà lluitant de forma "implacable i absoluta" contra la corrupció, "caigui qui caigui", la mateixa setmana de l'esclat del presumpte cas de comissions irregulars en la compra de mascaretes durant la pandèmia des del Ministeri de Transports, que implica un exassessor de l'exministre José Luis Ábalos.

La Razón
La Razón

La Vanguardia creu que el PSOE emprendrà mesures contra l'exministre Ábalos aquest mateix dilluns si aquest no renuncia a l'acta de diputat. Ábalos encara no ha renunciat a la seva acta, assegura que només està disposat a renunciar dins d'una estratègia que busqui "exemplaritzar la vida pública", però no per donar un "tribut a la dreta" que, ha avisat, busca cobrar-se una peça més gran. Al PP interpreten aquestes paraules d'Ábalos com una "extorsió" i una amenaça a Sánchez. Així ho va assenyalar aquest diumenge la vicesecretària d'Organització del PP, Carmen Fúnez, que en un acte a Guadalajara va sostenir que l'exministre li va advertir al president que "per ell va arribar al govern espanyol i que per ell pot sortir del govern espanyol".

La Vanguardia
La Vanguardia

Enquesta a la portada d'El Periódico una setmana després de les eleccions a Galícia, on el PSOE es va emportar una gran patacada amb uns resultats molt dolents. El PP, per contra, es frega les mans després de guanyar a Galícia i, sobretot, després del darrer escàndol de corrupció que afecta el PSOE, el cas Koldo. L'enquesta de GESOP per al diari situa el PP a només cinc escons de la majoria absoluta al Congrés, que podria aconseguir amb el suport o l'abstenció de Vox. Tot i això, el bon resultat de Feijóo li permetria, fins i tot, buscar altres socis alternatius a l'extrema dreta. Els populars obtindrien el 38,5% dels vots i 166-171 escons (avui en té 137), cosa que representaria un creixement de 5,8 punts respecte a les eleccions del juliol i de 3,3 punts respecte al sondeig del novembre.

El Periódico
El Periódico

"Barcelona, capital de la intel·ligència artificial", titula l'Ara amb una imatge dels preparatius del Mobile World Congress que arrenca aquest dilluns a Barcelona. El Mobile World Congress celebra entre aquest dilluns i dijous la seva 18a edició a Barcelona, ​​al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, ​​amb una previsió d'uns 95.000 congressistes, el 44% dels quals de sectors no relacionats amb la telefonia mòbil. Es preveu superar així els 88.500 visitants de l'any passat, quan el 56% representava indústries adjacents a l'ecosistema mòbil principal. Per GSMA, l'empresa organitzadora, l'MWC ja no és només una fira de dispositius mòbils, sinó que celebra l'ecosistema més ampli d'actors que són fonamentals per a la transformació digital.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui entrevista l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que reivindica que "la gent no vol que li asfaltis el carrer, vol projectes il·lusionants". El diari també destaca a la portada la sequera que assola el país i se centra en els boscos gironins. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, deia aquest divendres que la sequera ha fet "aparèixer problemes que tots sabíem que teníem però no hi actuàvem". Mascort va defensar la feina del Govern per actuar en aquests "problemes" i també en la preparació del país per "un escenari futur" amb menys pluja. Alguns dels exemples que va posar són l'increment d'aigua regenerada a l'àrea metropolitana de Barcelona o la renovació de depuradores i la construcció de noves dessalinitzadores. 

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!