Totes les portades d’avui causen algun dany a Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, de gira per l’Àfrica. Les ferides principals provenen dels trets que el ministeri de Sanitat dispara al peu del mateix govern amb l’embolic de les vacunes. No ha passat ni una setmana des que es va fer l’anunci de la mare de tots els plans de vacunació i ahir, a Madrid, el 62% dels convocats a rebre la vacuna van passar d’anar-hi. La mitjana de refusos a Espanya és d’entre el 15% i el 20%. Certament, la xifra enganya, perquè parlem de gent gran, que són els més reticents. Però no ajuda gens que l’Agència Europea del Medicament digui que la vacuna d’AstraZeneca funciona i el govern espanyol ho posi en dubte, com si els polítics locals en sabessin més que els experts de la Unió Europea. Tothom s’adona que els polítics s’estan protegint a ells mateixos.

També és veritat que alguns diaris, conscientment o inconscient, hi han posat més pa que formatge fent titulars dels episodis trombòtics —d’origen encara desconegut— entre els vacunats. Sempre és més notícia un mort que mil vius, cert, però potser n’hem fet un gra massa i la conseqüència és que s’ha escampat més la por que la confiança. El trio de la benzina hi ha sucat molt de pa en aquesta salsa.

Avui, però, tenen la sort que el mateix Pedro Sánchez s’ha afegit a la baralla, en acusar la presidenta de Madrid, Isabel Ayuso, d’afavorir l’extensió de la pandèmia. Sánchez té raons: aquest dijous, Madrid liderava els principals indicadors de la Covid. També en té Ayuso, les que s’han explicat més amunt aquí mateix. El trio de la benzina (El Mundo, l’ABC, La Razón) ha fet caure Sánchez al parany de fer-se protagonista de la campanya electoral a la comunitat de Madrid. El dia 14, quan els madrilenys arribin als col·legis electorals, el nom que llegiran no serà el de Sánchez, sinó el d’Ángel Gabilondo, que —de moment— no ha fet acte de presència a les portades dels diaris.

Al costat d’aquests tres, El País fa esforços patètics per no perjudicar al govern central. El seu titular principal equipara Sánchez i Ayuso. Punt per la presidenta, que apareix com una líder espanyola i no regional. També diu que el rebuig a la vacuna d’AstraZeneca “és desigual entre les autonomies”. Sí, esclar. Desigual però molt elevat: entre el 15% i el 20% rebutgen vacunar-se. El Mundo, que va amb el ganivet a les dents, ho explica d’una altra manera: “El caos en la vacunació multiplica les renuncies per por”. La Razón titula si fa no fa i, per paga, escampa dubtes sobre una altra vacuna, Janssen, per dos casos no confirmats. El País pot provar de tirar palla als bous, però el joc dels altres és el de la poca vergonya. I a pocavergonyes no els podràs guanyar mai.

Duc d'Edimburg, Santo Subito!

Una diferència interessant entre les portades la fa el tractament divers de la mort del Duc d’Edimburg i marit de la reina Elisabet II. Els diaris de Barcelona ho tenen en primera discretament. Els diaris de Madrid (i La Vanguardia), però, ho destaquen força, alguns amb una llagoteria digna de causes millors (Santo Subito!). Fa molta vergonya l’ABC, que fa servir de títol el lema de James Bond amb una fotografia del Duc ja molt vell. Veure-ho provoca una dissonància cognitiva gran. Això, que a pocavergonyes no els podràs guanyar mai.

LV

EPC

ARA

EPA

EP

EM

ABC

LR