En plena precampanya madrilenya, els missatges polítics també arriben des del Senegal, on Pedro Sánchez es troba de gira per diversos països africans. Primer, en una conversa informal amb els periodistes desplaçats, el president espanyol ha qüestionat les xifres de coronavirus que proporciona el govern d’Isabel Díaz Ayuso, que li ha respost amb una dita castellana: “Se cree el ladrón que todos son de su condición”. En públic, però, el dirigent socialista s’ha limitat a fer una comparació entre les dades madrilenyes i la mitjana espanyola. “Està en risc molt alt”, ha avisat de forma repetida.

En roda de premsa des del palau presidencial de Dakar, acompanyat del seu homòleg Macky Sall, el president del govern espanyol s’ha aferrat a les xifres que oficialment proporciona la Comunitat de Madrid, que són “més expressives i eloqüents que les paraules”. En aquest sentit, ha fet un repàs de les dades. La incidència acumulada a Madrid és de 315 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies; a Espanya, de 174. L’ocupació de llits d’UCI a Madrid és del 38%, mentre la mitjana espanyola se situa en el 26%. La taxa de letalitat a Madrid és del 9,93%, davant del 7% de l’Estat. Una de cada quatre morts la setmana passada va tenir lloc a la regió de la capital.

“Quan una comunitat autònoma està per sobre de 250 a 14 dies, està subjecte a un alt risc”, ha contestat Pedro Sánchez. “Quan les UCI es troben per sobre del 25%, es considera que està en risc molt alt”, ha insistit. Per això li ha reclamat “seriositat i responsabilitat” i "posar-se a treballar" per a reduir la corba de contagis. És el moment de “deixar el llenguatge de confrontació i començar a cooperar, col·laborar i lluitar contra la covid”, perquè “les xifres parlen per elles mateixes”.

Però abans d'aquesta roda de premsa, en una conversa informal amb periodistes, Sánchez havia qüestionat les dades proporcionades de Madrid. Això ha provocat la presidenta madrilenya, que ha avisat que no callarà davant les "gravíssimes acusacions" del president espanyol. "Ha de demanar disculpes perquè és deslleial aprofitar que estàs fora d'Espany amb premsa per a dir això d'una comunitat autònoma", ha replicat Isabel Díaz Ayuso des d'un acte a Navacerrada, a la Sierra de Madrid.

La vacuna de Sputnik

L’altre conflicte és la vacuna russa Sputnik, que el govern d’Ayuso va contactar els seus responsables, com també ha fet Alemanya. El president del govern espanyol ha deixat clar que “no hi ha cap país que s’oposi a Sputnik”, sinó que simplement a Europa se subministren les vacunas que compten amb l’aval de l’Agència Europea del Medicament. “Si té l’homologació, l’incorporarem al dossier de vacunes. No només Alemanya”, ha assegurat.