(Avís important: És probable que, entre que vostè comenci i acabi de llegir aquesta peça, hagin tornat a canviar diverses vegades les edats per administrar la vacuna d’AstraZeneca. Però no pateixi, ho compensa saber que no serà prou temps com per poder assimilar les noves mesures decidides pel Procicat, que és aquest organisme que no se sap qui el forma i que continua sense presentar cap acta de cap de les seves reunions).

Total, que això d’AstraZeneca canvia més que Toni Cantó de partit. Que ja és canviar. Fins i tot podrien organitzar un “Euromillones” on el joc fos endevinar si aquell dia en suspenen l’administració o no, en quins països i quines franges d’edat es poden vacunar amb ella aquell dia i quines en queden excloses. Segur que el pot acumulat seria sensacional perquè mai ho endevinaria ningú.

A l’hora d’escriure això que ara vostè està llegint, a Espanya les estan administrant a les persones de 60 a 69 anys, quan al matí era dels 60 als 65... després d’haver passat per una quantitat de franges d’edat que soc incapaç de recordar. I també per les franges contràries. Seria un bon moment perquè sortís qui ha pres la decisió i ens expliqués els motius. Una senyora o un senyor que, en comptes de fer una roda de premsa de propaganda, aparegués i ens digués: “Mirin, els de 59 i els de 70, no, per això, això i això. ¿I recorden que la setmana passada, aquesta vacuna la punxàvem a tothom? Doncs era per això, això i això. I ara hem decidit el canvi per aquests motius que els detallo”. Però no. Aquí fa un any que surt un munt de gent a xerrar de manera hemorràgica però sense explicar-nos res.

¿Per què a Bèlgica punxen AstraZeneca als majors de 56, a Alemanya als de 60 i fins a l’infinit i més enllà i a la Gran Bretanya “no ho recomanen” als menors de 30? Quin és el criteri i per què si és la mateixa vacuna? ¿Divuit morts per trombosi produïdes entre els vint-i-cinc milions de vacunats (VINT-I-CINC MILIONS!) justifiquen aquest desori de desinformació i desconcert? ¿Divuit morts a Europa per una trombosi que vagi vostè a saber si s’ha produït o no per la vacuna davant els tres milions de morts per Covid a tot el planeta justifica privar de vacunes a persones en risc de perdre la vida? ¿Tota la humanitat espanyola de 60 a 69 anys (a mitja tarda fins als 65) té exactament la mateixa salut i el mateix risc de patir trombes? I quina diferència hi ha amb els majors de 68 i els menors de 57?

I si AstraZeneca es mou més que un escriptor el dia de Sant Jordi, què podem dir de les mesures perimetrals i derivats? Hoooome, un gran festival de llum i de color sense cap de les dues coses. Es veia venir tant que després del “surtin, surtin per Setmana Santa i gastin molt”, arribaria el “i ara els anunciem que queden tancats a la seva comarca”, que servidor de vostè volia jugar-se 10 euros amb si mateix que això passaria. No vaig fer-ho per no guanyar els diners autoabusant de la meva persona.

Les xifres d’ingressats als hospitals ja augmentaven abans dels famosos cinc dies de festa. I es veia venir que seguirien pujant mentre tots ens llançàvem en planxa a omplir terrasses i a demanar arrossos. Secs i caldosos. I, a falta dels efectes de la Setmana Santa ―que començarem a patir d’aquí a una setmana pel que fa als contagis i d’aquí a dues o tres als hospitals―, miri com estan les UCI. Però és que és el tancament comarcal i és, per posar un exemple, les normes sobre l’ús de les mascaretes a la platja. Ho poden fer pitjor? Poden ofegar-se més en la pròpia niciesa? És possible improvisar més sense solta ni volta? Cal demostrar permanentment que no saben què fan ni amb quin criteri?

Arribarà un dia que haurem de punxar-nos mascaretes només els que tinguin exactament 72 anys, tres mesos i vuit dies a les platges nudistes mentre en comptes de crema solar s’unten amb AstraZeneca. I cinc minuts després, ho canviaran. Altre cop.