Hi ha anys que tenen nom propi; el 2020 va ser l'any del covid i el 2023 sembla que serà l'any de les eleccions. L'any que està a punt d'acabar donarà pas a un cicle d'eleccions de tot tipus: el 28 de maig hi ha eleccions municipals i autonòmiques a moltes comunitats espanyoles (a totes menys a Catalunya, Andalusia, Galícia i el País Basc) i durant l'any, com a molt tard el 10 de desembre de 2023, es celebren les eleccions generals. Per a les europees s'haurà d'esperar fins el 2024, podrem descansar una mica, sobretot els periodistes que us les intentem explicar totes amb detall. Les portades d'aquest dilluns ja estan entrenant per l'any dur que els espera i ens porten enquestes per arrencar la setmana. El País, com coincideixen la majoria de sondejos que es publiquen des de fa uns mesos, dona la victòria al PP tot i admetre que el PSOE podria millorar. Segon el rotatiu, Vox seguiria amb la seva tendència a la baixa i per tant no podria ajudar els de Feijóo a governar amb majoria absoluta. La portada del diari també destaca l'estiu etern que s'està vivint enguany, amb temperatures molt càlides tot i ser ja al mes de novembre: "Els últims vuit anys han estat els més càlids registrats a la història".

El país
El País

L'enquesta d'El Mundo és en clau madrilenya ja que pronostica resultats de les eleccions municipals a Madrid i de les autonòmiques: "Ayuso frega la majoria absoluta i Almeida, en mans de Villacís". D'altra banda, la imatge de la portada és per a l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias: "Podemos aclama Iglesias i cobreix de vituperis a Díaz", indica en referència a la 'Uni de otoño', el fòrum que celebra Podemos i que han protagonitzat aquests dos polítics juntament amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i l'eurodiputada Idoia Villanueva al Teatre Coliseum de Madrid.  

El Mundo
El Mundo

L'ABC passa de la política nacional per centrar-se en la monarquia: "El jurament de la Princesa Elionor no es celebrarà fins després de les eleccions municipals". La princesa Elionor haurà de jurar la Constitiució l'any vinent, el 2023, quan el 31 d'octubre es convertirà en major d'edat. Si Pedro Sánchez convoca les eleccions per quan estan previstes, és a dir, quatre anys després de les últimes que es van celebrar l'11 de novembre de 2019, aquest jurament d'Elionor es faria amb les corts dissoltes i en plena campanya electoral. Ara el diari ha pogut confirmar que s'esperarà a després dels comicis per fer aquest acte. En clau internacional, imatge per al president dels Estats Units, Joe Biden, i per a l'expresident Barack Obama el dia abans de les eleccions de mig mandat: "Els demòcrates retrocedeixen en els seus bastions tradicionals".

ABC
ABC

Podemos també es cola a la portada de La Razón que assegura que Pablo Iglesias ja ha dinamitat les seves relacions amb Yolanda Díaz: "Trenca la relació amb la candidata que va designar a dit i marca la línia a seguir. En petit però ben present a la portada, titular per als Estats Units; el diari indica que els hispans ja no donen suport als demòcrates i que cada vegada més opten pels republicans. Aquest dimarts 8 de novembre els nord americans escullen el control de les dues cambres del Congrés i a més, a 36 estats, voten els seus governadors.

La Razón
La Razón

La imatge de La Vanguardia és per l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, un dia abans de les "Midterms": "Trump engega el final de la campanya". L'expresident nord americà sembla que té ganes de tornar i que aquesta no serà la seva última campanya; Trump va dir la setmana passada que "molt probablement" es presentarà com a candidat a les eleccions presidencials de 2024. En un esdeveniment de campanya a Sioux City, Iowa, Trump va dir als seus seguidors que "es preparin" per a una possible candidatura seva a un segon mandat. "Per fer que el nostre país sigui reeixit, segur i gloriós, molt molt molt probablement ho faré de nou", va indicar el mandatari en un míting per donar suport al senador republicà Chuck Grassley.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico ens deixa descansar una mica i ens porta una fotografia gegant del 'Boss', Bruce Springsteen, que publica disc nou que defineix com un "tribut a la música afroamericana". El titular és en clau econòmica per a l'imminent Black Friday: "El comerç espera un Black Friday de record". Precisament fa 10 dies, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), alertava que després de fer un estudi exhaustiu de l'evolució dels preus ha conclòs que durant la celebració d'aquest dia marcat pel consumisme, l'any passat només van baixar de preu un 12% dels productes, davant un 33% que van pujar els preus. Així, en contra del que presumeixen les botigues, els preus van pujar un 3,3%. 

El Periódico
El Periódico

"Maternitat congelada". Aquest és el titular central d'El Punt Avui que explica que cada vegada hi ha més dones que opten per congelar els seus òvuls i així tenir fills en un futur, a més afegeix que el 80% de dones que ho fan és perquè actualment no tenen una parella estable. La imatge és per a la cimera mundial del clima, que va arrencar aquest diumenge a Sharm al-Sheikh, Egipte. La COP27 durarà dues setmanes i hi participaran 40.000 delegats, inclosos més d'un centenar de caps d'Estat i de govern que arribaran en 130 avions presidencials.

 

El Punt Avui

El Punt Avui

Finalment, l'Ara tria la política catalana i relata que Junqueras i Rovira lideraran ERC durant quatre anys més. Les bases d'ERC van aprovar aquest diumenge la composició de l'executiva del partit per als propers anys, que manté Oriol Junqueras com a president; Marta Rovira de secretària general; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com a coordinador nacional, i la diputada al Parlament Marta Vilalta com a secretària general adjunta i portaveu. La candidatura –l'única presentada– va rebre l'aval del 87% de la militància, que va votar telemàticament al llarg de la jornada. Concretament, va rebre 3.747 vots dels 4.309 emesos amb una participació del 50,2%.

Ara
Ara