La militància d'ERC ha avalat aquest diumenge la candidatura d'Oriol Junqueras i Marta Rovira amb un 87% dels vots a favor i un 13% en blanc en el 29è Congrés Nacional del partit. L'aprovació de les bases ha certificat que Junqueras es mantindrà com a president del partit; Rovira continuarà sent la secretària general; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el coordinador nacional, i la diputada al Parlament Marta Vilalta serà la secretària general adjunta i portaveu. El tàndem Oriol Junqueras-Marta Rovira iniciaran, per tant, el seu quart mandat al capdavant del partit, on van arribar l'any 2011. La candidatura, que ha estat l'única presentada després de recollir 1.900 avals, ha rebut concretament 3.747 vots a favor i 562 en blanc, dels 4.309 emesos. La jornada, celebrada telemàticament, ha comptat amb un 50,2% de participació, un 7% menys respecte a l'anterior Congrés del 2019, que va ser del 57,2%. 

La candidatura de Junqueras i Rovira

La candidatura de Junqueras i Rovira l'han complementat Josep Maria Jové com a cap del Consell Nacional, així com els deu vicesecretaris generals: Jordi Roig (Recursos, Finances i Gerència), Marc Colomer (Comunicació i Estratègia), Raquel Sans (Feminismes i LGTBI), Adriana Delgado (Partit Obert i Moviments Socials), Eloi Hernàndez (Coordinació Institucional), Lluís Salvadó (Coordinació Interna), Marta Vilaret (Drets, llibertats i lluita Antirepressiva), Raül Romeva (Prospectiva, Agenda 2030 i Transició Ecològica), Sara Bailac (Acció Política i Sectorial) i Jordi Solé (Relacions Internacionals). 

A més a més, la militància ha ratificat les dotze secretaries de la formació: Eva Baró (Gestió del coneixement), Kènia Domènech (Afiliació), Marta Molina (Moviments Socials), Oriol López (Mobilització i Coordinació Municipal), Pau Morales (Organització), Alba Camps (Política Municipal i Projectes Transversals), Laia Cañigueral (Coordinació de Política Supramunicipal), Marta Rosique (Coneixement i Justícia Global), Jordi Castellana (Política Econòmica i Coordinació Sectorial), Enric Marin (Educació i Cultura), Chakir El Homrani (Política del Treball i Seguretat) i Agnès Rotger (Drets socials i ciutadania). 

D'altra banda, en la votació dels consellers nacionals un dels escollits ha estat el líder del corrent crític Col·lectiu Primer d'Octubre, Joan Puig. I el més votat ha estat Joan Tardà.

Els reptes d'ERC

La nova executiva es constituirà la setmana que ve i haurà de fer front a un moment complicat per a ERC, que s'enfronta a la solitud parlamentària del Govern Aragonès, el diàleg amb el govern espanyol, així com la negociació als despatxos madrilenys de la reforma de la sedició, on, fins i tot, Junqueras s'hi ha implicat. A tots aquests desafiaments, s'hi sumen també les pròximes eleccions municipals del mes de maig, que han portat a avançar el congrés del partit a la tardor. El gran repte d'ERC en aquests comicis serà aconseguir la victòria a Barcelona  i millorar els resultats de l'àrea metropolitana. 

"Hi tornem per consolidar el creixement i el lideratge d’Esquerra Republicana. Per ser més forts amb el mateix rumb: una República Catalana amb tothom i per a tothom", ha assegurat Oriol Junqueras, després de conèixer els resultats de la votació. Per la seva part, Marta Rovira ha afirmat que refermen "l'aposta de sumar per esdevenir un independentisme plural i transversal, de governar bé i ser útils. D’arrelar a tot el territori consolidant el creixement a les àrees metropolitanes, i de guanyar garanties democràtiques i complicitats internacionals per avançar en la resolució del conflicte polític". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que treballaran "per tenir presència arreu per poder ser útils a tothom i impulsar les transformacions social, verda, feminista i democràtica".