Catalunya no té rei. Aquest era el lema triat per rebre ahir dilluns Felip VI i Letícia, que van fer una visita d’amagat, blindats i amb una enorme buit institucional al monestir de Poblet. L’excusa de la situació sanitària els va permetre canviar de plans, evitar viatjar divendres a Barcelona i Figueres on se’ls preparava una rebuda multitudinària i fer una visita llampec a Poblet, recollits com els monjos que hi viuen.

D’aquesta visita, la Casa Reial no en traurà tot el profit mediàtic que busca amb aquest tour post-Covid-19 enmig dels escàndols de la fortuna que Joan Carles I amagava a Suïssa i, sembla, a altres paradisos fiscals. Vist el resultat, s’ho podien haver estalviat. Els diaris de Madrid no li donen ni una trista línia a les portades, ni l’ultra monàrquic ABC. Qui sí que s'hi abona és La Razón, i tal com es podia esperar, per atacar el president de la Generalitat, Quim Torra, i mostrat a portada “l’independentisme més radical”. I tot perquè ha demanat explicacions als Mossos per les càrregues als voltants del monestir de Poblet “per protegir els Reis”. Els diaris editats a Barcelona, per contra, sí que han donat la foto de la portada a la visita reial. No sorprèn la imatge que ens ensenyen La Vanguardia i El Periódico, que ens mostren la foto oficial. El Punt Avui aposta pel "Catalunya no té Rei" i el fort dispositiu policial desplegat per blindar Felip VI i Letícia. I l’Ara? Què fa l’Ara? Aquí ho veuran.

ara

elpuntavui

lavanguardia.pg

elperiodico

larazon

Acord històric... de matinada

Les portades, com deien, no ho expliquen tot. Avui ens hem llevat, finalment, amb l’acord in extremis dels líders de la UE pel fons de recuperació que ha de permetre superar la crisi a què ens ha abocat el coronavirus. Aquestes cimeres són un maldecap per als portadistes, que saben que de matinada hi pot haver un acord i se les han d’empescar per no fer el ridícul. Com sol passar a les cimeres europees, els acords sempre, sempre, arriben de matinada i les primeres planes es converteixen en iogurts caducats. La notícia més esperada de la setmana, juntament amb què passarà amb el rei emèrit, ja és un fet.

El que sí que ens expliquen totes les portades és que tenim més a prop una vacuna per a la Covid-19, després dels resultats obtinguts per equips de la universitat d’Oxford i d’investigadors xinesos. Una molt bona notícia.

elpais

abc

elmundo