No esperin avui cap sorpresa al quiosc. Pedro Sánchez va fer saltar ahir al matí pels aires les portades que ja tenien enllaunades els responsables dels diaris d’aquí i d’allà en fer efectiva una crisi de govern de la qual tothom parlava des de feia setmanes i que s’esperava per a finals de mes. Però no ha estat així i el president espanyol va triar un dels dies més calorosos del que portem d’estiu per moure ministres de les seves cadires. La remodelació ja és un fet, si bé ha estat més contundent del que s’esperava i tots els rotatius coincideixen a destacar que Sánchez s’ha desfet, sense pudor, del seu nucli dur. Ha quedat clar qui mana, a La Moncloa i al PSOE.

La profunda remodelació, però, té diferents lectures, més o menys cruels en funció de qui la mira. Així el trio de la benzina, que diu el mestre Piqué, dispara a matar. El Mundo es frega les mans i ens regala tot un mostrari d’adjectius per definir l’operació: “Sánchez liquida un govern en fallida per intentar sobreviure”, assegura i destaca com el líder socialista ha prescindit d’un nucli dur "cremat". Tot per acabar dient, com no es van cansar de repetir dissabte els líders de la dreta extrema i de l’extrema dreta, que tot seguirà igual.

Demolir el que està desgastat

La Razón resumeix la cosa amb un escarit “Demolició del govern”, una gracieta sense massa fortuna rematada amb una imatge retallada de Sánchez que no acaba de fer l’efecte que es buscava. Vaja, que ahir, el portadista de Paco Maruhenda no tenia el dia. Més inspirats estaven a l’ABC amb el seu “Pedro Sánchez trenca amb els sanchistes” i amb el sacrifici que n’ha fet el president espanyol del seu nucli dur. Per il·lustrar-ho que millor que anar esborrant de les fotos  Carmen Calvo, José Luis Abálos, Ivan Redondo o Juan Carlos Campo.

L’oficialista El País, més descriptiu, posa èmfasi en destacar que Sánchez manté el seu equip econòmic, però no s’està d’admetre que amb la remodelació Sánchez no fa altra cosa que intentar frenar el desgast que ha patit aquesta legislatura. La Vanguardia, com ja ens té acostumats, no es mulla i aposta per un títol descriptiu, cosa que no fa El Periódico amb el seu “Sánchez passa pàgina”.  El Punt Avui porta la cosa cap a Catalunya i destaca que la taula de diàleg, que s’ha de trobar passat l’estiu, comença de zero amb els canvis a l’executiu espanyol.

60 anys d'Òmnium

L’Ara és l’únic diari que s’ha mantingut fidel a la portada que tenia prevista per aquest diumenge abans que Sánchez donés la sorepresa. El rotatiu dona tot el protagonisme a Ómnium Cultural amb motiu del seu seixanta aniversari, amb una entrevista al seu president, Jordi Cuixart, que avisa que la taula de negociació -no parla de diàleg- està condemnada al fracàs si no s’escolta a la gent. Això, abans de saber que els interlocutors seran uns altres.

ara

elmundolarazonabcelpaiselperiodicolavanguardiaelpuntavui

 

Imatge principal, Pedro Sánchez / Efe