És tradició que en l’últim dia de l’any, els diaris facin un recull de les qüestions que més ens han preocupat durant l'any que acaba o de les que ho faran en el que comença demà. I això és el que ens trobem majoritàriament aquest diumenge al quiosc amb l’excepció de La Razón, que tanca la porta al retorn de Carles Puigdemont. El president i l’amnistia són els protagonistes de darrera portada de l’any del rotatiu, en la seva creuada contra l’acord de l’independentisme amb Pedro Sánchez. “Els espanyols rebutgen que torni Puigdemont”, clama La Razón d'acord amb una enquesta on és majoritària l’opinió que l’ara eurodiputat de Junts ha de retre comptes davant de la justícia. Ara bé, una cosa és el que voldria aquesta majoria i l’altre el que creuen que acabarà passant: Puigdemont tornarà sense passar pels tribunals.  Quan a l’amnistia res de nou: que vulnera la Constitució, que es fan massa concessions a l’independentisme... la mateixa cantarella que un dia i altre repeteixen el Trio de Benzina.

Puigdemont i l'amnistia

Precisament El Mundo, en el seu recull dels desafiaments del 2024 també porta Carles Puigdemont a portada, així com l’amnistia, que “aboca a un xoc institucional sense precedents”, afirma. L’ABC, per la seva part, parla dels “deutes legislatius” de Pedro Sánchez amb les formacions que li han permès seguir a la Moncloa: amnistia, plurilingüisme, la reforma de la llei de secrets oficials, la llei de seguretat ciutadana, la legalització del cànnabis (??). Les set plagues de l’Apocalipsi, vaja. Una legislatura incerta i enverinada per la polarització, segons apunta El País, en fer el repàs de què ens espera aquest 2024.

El ministre Marlaska i el lawfare

Enmig de tot plegat, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, entra a drap i assegura a La Vanguardia que el lawfare no existeix i que els jutges compleixen amb estricte acatament l’ordenament jurídic. Nou intent del ministre de calmar la cúpula judicial, quan el Congrés dels Diputats ja ha aprovat la creació de les tres comissions d’investigació pactades pel PSOE i Junts i ERC, que han d’indagar sobre les operacions il·legals fomentades per les clavegueres policials i les cúpules del d’Interior del govern del PP de Mariano Rajoy que han tingut l’aval de jutges i magistrats, tant a Catalunya com a Madrid. Unes comissions a les quals els jutges no tenen intenció d’anar-hi, decisió que compta amb el suport del PSOE

La Razón
La Razón
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El Pais
El País

 

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!