La llei d'amnistia acordada entre el PSOE i Junts i Esquerra Republicana va seguint el seu curs. El passat 12 de desembre ja va superar el seu primer tràmit parlamentari al Congrés, amb 178 vots a favor i 172 en contra. Ara, està en període d'esmenes a la totalitat fins al dia 3 de gener. És a dir, el procés parlamentari pel qual grups, com PP o Vox, poden mostrar el seu rebuig frontal a la totalitat del text. Tot i que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat explicar la seva aposta per la llei d'amnistia en el marc del "retrobament", "convivència" i de "fer la necessitat virtut", sembla que no ha convençut entre els espanyols. I és que segons l'enquesta de NC Reports, encarregada per La Razón, un 66,6% dels espanyols estan en contra de l'amnistia.

Divisió al PSOE

De fet, entre els votants del PSOE, ja hi ha un 57,1% que està a favor, mentre un 38,1% s'hi mostra en contra. Entre els espanyols, els votants més partidaris de l'amnistia són els de Sumar, amb un 72,5%, mentre que PP i Vox la rebutgen amb un 96,9% i un 100%. Tot i el rebuig majoritari entre espanyols, un 74,1% creu que sí que s'aprovarà a les cambres parlamentàries, ja que ja hi ha el suport suficient per tirar-ho endavant. 

Tot i això, un 61,6% dels ciutadans de l'Estat també consideren que aquesta llei d'amnistia, tot i encara no tenir un redactat final a l'espera de les esmenes, vulnera la Constitució espanyola. Els que creuen que la vulnera són els votants del Partit Popular i l'extrema dreta de Vox amb un 93,8% i un 100%, mentre que un 57,2% dels votants del PSOE creuen que no la vulnera. En aquest marc de cessions de Sánchez a l'independentisme, els votants creuen que n'està fent masses en un 62,5%. Aquí els votants del PSOE tornen a estar dividits: mentre un 53,8% dels socialistes creuen que Sánchez no està fent massa cessions, un 35,7% creu que sí. 

El retorn de Puigdemont

Així mateix, un 58,9% dels votants socialistes creuen que el president a l'exili, Carles Puigdemont, no tornera a Catalunya sense passar comptes davant la justícia espanyola. Curiosament, entre els votants de Sumar, hi ha un 69,7% que tampoc creu que torni a Espanya sense passar comptes davant la justícia. En canvi, entre les votants de PP i Vox, un 97,9% i un 96,6% sí que creu que tornarà a Espanya sense passar comptes amb la judicatura espanyola.

Els espanyols sí que creuen que la Unió Europea hauria d'intervenir per frenar la llei d'amnistia. Tot i això, hi ha una clara divisió: un 56,1% creu que sí, mentre un 36,2% creu que no. En aquest sentit, els votants del PSOE s'hi oposen amb un 61%, mentre que els de Sumar ho fan amb un 88,8%. A més, els espanyols tampoc creuen que la legislatura duri 4 anys, tenint en compte la situació de debilitat del govern espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!