El Consell General del Poder Judicial no autoritzarà que jutges i magistrats compareguin a les comissions d'investigació del Congrés dels Diputats que volen estudiar el lawfare, segons ha decidit per unanimitat el ple de l'òrgan de govern dels jutges aquest dijous. El CGPJ insta al Congrés i al Senat a abstenir-se de citar-los, però assegura que, en cas que se sol·liciti la seva compareixença, en denegarà l'autorització perquè no declarin “sobre fets que hagin conegut en les actuacions objecte de la seva activitat jurisdiccional”.

Així mateix, el CGPJ subratlla que els jutges i magistrats “no tindran l’obligació d’atendre el requeriment que se’ls enviï” encara que hi hagi “l'advertiment que poguessin incórrer en responsabilitat penal si no compareguessin” i deixa clar que els jutges i magistrats tampoc “poden revelar per escrit, o de qualsevol altra forma, fets o circumstàncies de què hagin tingut coneixement per raó del seu exercici professional”.

 

 

El pronunciament del CGPJ arriba dos dies després que el PSOE assegurés que vetarà que els jutges declarin a les comissions d'investigació i la mateixa setmana que el portaveu de Junts, Josep Rius, avisés que no comparèixer a una comissió d’investigació del Congrés té conseqüències penals i que Esquerra anunciés que demanarà un informe als lletrats de la Cambra Baixa.

Les comissions parlamentàries “no tenen atribucions” per investigar jutges

En un comunicat fet públic aquest dijous, el ple del CGPJ assevera que “ha de garantir en tot moment i sota qualsevol circumstància la independència judicial” i afirma que les comissions parlamentàries “no tenen atribucions per citar a declarar i investigar jutges i magistrats sobre assumptes que aquests coneguin o hagin conegut en la seva tasca de jutjar i fer executar allò que s’ha jutjat”. Tanmateix, també manifesta, “sense cap reserva”, el seu “absolut respecte” a l’autonomia de les cambres que formen les Corts Generals perquè creïn totes les comissions d’investigació que considerin convenient.

L'òrgan de govern dels jutges lamenta que, malgrat que hi ha hagut múltiples pronunciaments “alertant dels riscos que per a la independència judicial pogués suposar” que les comissions d'investigació acordin la compareixença de membres de la Carrera Judicial, “destacats portaveus dels grups parlamentaris que han promogut la constitució de les comissions d'investigació insisteixen que es demani la compareixença de jutges i magistrats”. Finalment, reitera que “cada poder ha de circumscriure la seva actuació al seu àmbit respectiu” i torna a reclamar la renovació del CGPJ per posar fi a “l’anomalia constitucional” que tingui el mandat caducat des de fa cinc anys.

Bolaños també defensa que els jutges no compareguin

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha insistit que la Constitució i les lleis diuen que “els jutges no poden declarar respecte a allò que coneixen per les seves funcions jurisdiccionals” i no tenen obligació de comparèixer a les comissions del Congrés. També ha assenyalat que aquesta és una qüestió parlamentària i és la Cambra Baixa, i no el govern espanyol, qui ha de decidir el pla de treball de les comissions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!