Van fortes totes les portades, aquest dimecres, primer dia del debat d’investidura del president del govern espanyol. No n'hi ha per menys. Els diaris inclinats si us plau per força a la candidatura de Pedro Sánchez parlen als titulars principals de “crispació” (La Vanguardia), d’“alta tensió” (El País), que “tot s’hi val” (El Punt Avui) i de “revolta” (Ara). Són paraules molt carregades i tibants, però genèriques i ambientals, una mica de fum per amagar la covardia. Els dos primers, com volent assenyalar sense comprometre’s, publiquen la fotografia dels jutges de Cadis togats i palplantats davant la porta del palau de justícia en protesta, diuen ells, per l’esment del lawfare a l’acord entre el PSOE i Junts. En realitat, els jutges treuen foc pels queixals a causa de la llei d’amnistia —que encara no s’ha aprovat—.

És una protesta política, doncs, però les portades ho diuen sense dir-ho. Un dia més, els diaris han de fer malabarismes per no assenyalar el mateix estament judicial que tan bé van ponderar arran dels processos als líders de l’1-O i als seus col·laboradors —processos que ara l’amnistia vol cancel·lar: d’aquí plora la criatura—. Als facciosos no els passarà res, ja ho ha avançat la ministra de Justícia, magnànima, malgrat que la llei considera falta greu que els jutges censurin actes de les autoritats, com recorda El País al peu de foto. La imatge, a més, fa una mica de basarda perquè és un contrapicat, un pla que es fa servir al cinema per representar al dolent de la pel·lícula i a la propaganda totalitària per transmetre la superioritat del dictador. 

El Trio de la Benzina va com un mico amb unes tisores enmig d’un banquet de noces. Defensen els jutges rebels tot presentant la protesta com un acte de dignitat cívica i professional en defensa de la divisió de poders, la Constitució, la democràcia, etcètera. L’ABC és el més mentider, en donar carta de naturalesa als motius de la protesta, que són part de la realitat alternativa que han fabricat els organismes corporatius i de govern de la justícia espanyola. Els jutges “lamenten que els polítics controlin les resolucions judicials que s’han dictat”, diu el tabloide monàrquic, sense adonar-se que, amb aquesta declaració, qui no respecta la separació de poders són els mateixos jutges. És difícil que això estranyi ningú —no és el primer cop ni el tercer que passa—, però resulta inquietant, si hi penses. Què creuen a l’ABC que és la separació de poders? Inquietant.

La portada d’El Periódico és un cas ben original entre totes les que desfilen per aquí. Sembla un diari de fa un mes o del mes que ve, posa-li tu la data. És difícil de dir què té de diari d’aquest dimecres que no sigui de dimecres que ve. Cal aplaudir l’oferta de temes propis i alternatius a la conversa pública —les conseqüències de la sequera, la crisi de Rodalies, la desaparició d’oficis artesans, etcètera— en to, a més, positiu i prospectiu, tot parlant de solucions i de l’esdevenidor. Però aquests dies concrets —aquest dilluns, aquest dimarts, aquest dimecres, aquest dijous, aquest divendres— el que passa a la vida pública no és això i és molt gros. No parlar-ne, menysprear-ho o amagar-ho per repetit, contemplar-s’ho amb posat flegmàtic o desmenjat té poc o res a veure amb la conversa pública actual. 

Certament, els polítics fan podrir del fetge al més pacient i la política és més politiqueria i partidisme que no pas l’art de governar. Però d’aquí a no dir-ne gairebé res, amb l’aigua que baixa… La portada del diari fins i tot sembla la declinació periodística de l’actitud antipolítica que corromp i degrada la vida pública occidental. És tot un debat. L’afany d’encetar altres converses d’interès ciutadà i l’aspiració a dotar la versió impresa d’originalitat i de fer-ne un producte singular són propòsits excel·lents. El risc és que el diari acabi fora de la conversa pública real, se'n posi en dubte la capacitat de judici i que aquestes iniciatives benemèrites quedin en una marcianada. O no. Ho diu la dita: Qui no s’arrisca, no pisca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico