Els jutges es mobilitzen contra l'amnistia, vestits amb toga. Des que es va començar a parlar de la possible llei d'amnistia molts sectors de l'àmbit judicial van començar a alçar la veu contra la proposta de llei, que encara no s'havia presentat i se'n desconeixia el text. Ara que la proposició de llei ja ha estat registrada al Congrés pel PSOE i que la investidura de Pedro Sánchez és imminent gràcies als pactes amb Junts i ERC, els jutges han endurit les seves crítiques contra el pacte en forma de protestes. Aquest dilluns i dimarts, jutges de diferents ciutats espanyoles han protestat davant les mateixes seus judicials, i molts vestits amb toga. De moment, jutges de Còrdova es van concentrar aquest dilluns davant les portes de la Ciutat de la Justícia; i a Sevilla, aquest dimarts al migdia, s'han concentrat unes 300 persones davant els tribunals, convocades pel jutge degà de l'Audiència de Sevilla. Per altra banda, a Salamanca i Almeria s'ha convocat a jutges, fiscals, advocats o procuradors a mobilitzacions per a aquest dimarts i dimecres davant els seus respectius tribunals.

🔴 Manifestació a Madrid contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Ferraz
 

En una circular emesa aquest dilluns, el jutge degà de Sevilla, Francisco Guerrero, havia citat els magistrats i jutges a una concentració “per rebutjar les referències” que es fan en l'acord entre PSOE i Junts “al lawfare o judicialització de la política i les seves conseqüències” i expressar la seva “adhesió expressa” al contingut del comunicat publicat per les associacions judicials a finals de la setmana passada. A Salamanca, el motiu de la convocatòria és reunir-se “en defensa de la separació de poders i contra la llei d'amnistia”, segons fonts de l'Audiència Provincial consultades per Europa Press.

Per altra banda, la Ciutat de la Justícia d'Almeria acollirà aquest dimecres una concentració a la qual estan convocats jutges, fiscals i professionals del dret en protesta pels acords entre el PSOE i les formacions independentistes per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. Consideren que aquests acords, en els quals s'inclou l'amnistia, "afecten greument l'Administració de Justícia i posen en greu perill l'estat de dret". Així ho recull la convocatòria que subscriu el president de l'Audiència Provincial d'Almeria, Luis Columna, qui davant el document subscrit pel PSOE i Junts per facilitar la investidura i en línia amb l'acord adoptat sobre aquest tema per la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial, també s'uneix al "més enèrgic rebuig" cap a la referència efectuada en el document al lawfare i judicialització de la política.

Jutgesses i Jutges per la Democràcia no participa en les protestes per mostrar una imatge d'"imparcialitat"

Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), una associació judicial de tendència progressista, sí que va signar el comunicat conjunt la darrera setmana juntament amb la resta d'associacions judicials que critica les mencions al lawfare en l'acord entre el PSOE i Junts. Però no secunda les mobilitzacions previstes per a aquests dies. En un missatge publicat a la xarxa social X, aquest col·lectiu assenyala que no anirà a les concentracions de protesta contra la llei d'amnistia que s'estan convocant davant els tribunals i les seus de partits polítics perquè entén que “no garanteixen” que els magistrats mantinguin “una imatge d'imparcialitat i neutralitat”.