Respecte absolut pel dret a manifestació i pels qui l’exerceixen, sigui un partit polític, una entitat o una associació”. Així ha respost aquest dimarts Isabel Rodríguez una pregunta sobre la revolta judicial d’aquests dies contra l’amnistia. Després que s’hagin produït ja diverses concentracions a l’estat espanyol contra l’exoneració d’independentistes i que hi hagi hagut pronunciaments contraris d’associacions judicials —disposades fins i tot a manifestar-se davant dels jutjats— la portaveu del govern espanyol ha assenyalat que totes aquestes manifestacions s’han produït, de moment, sense haver conegut el contingut de la llei.

De fet, fins i tot la branca conservadora i majoritària del Consell General del Poder Judicial va forçar un pronunciament de l’organisme contrari a la llei, sense, fins i tot, que s’hagués fet públic cap acord entre el PSOE i Junts per Catalunya sobre la llei d’amnistia. Aquest dimarts, Isabel Rodríguez ha insistit en la “legitimitat” del dret de manifestació, però ha fet també una “crida a la calma”. Així, preguntada també per si hi ha preocupació al Consell de Ministres sobre una possible manifestació violenta a les portes del Congrés aquest dimecres i dijous amb motiu de la investidura de Pedro Sánchez, la ministra ha assegurat que a l’executiu s’espera que el debat “es desenvolupi amb normalitat”.

Sí que ha enviat un dard contra el PP i Vox. El partit d’extrema dreta organitza des de fa més d’una setmana manifestacions constants a les portes de la seu estatal del PSOE. El carrer Ferraz s’ha convertit ja en un habitual camp de batalla entre neonazis i policies espanyols, amb algunes nits protagonitzades per les càrregues, els cops de porra i el gas lacrimogen. El PP, sobretot el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha condemnat a mitges tintes aquestes concentracions, mostrant-se contrari a la violència però culpant els socialistes de tots els mals.

Així doncs, Isabel Rodríguez ha defensat aquest dimarts que el text de la llei d’amnistia —registrat aquest dilluns al Congrés en solitari pel PSOE— “acaba amb els arguments” dels partits de la dreta contraris a l’amnistia. Ha assegurat que la llei està redactada de forma “impecable” i que, per tant, està “perfectament emmarcada a la Constitució”. “El problema és que no accepten la democràcia”, en referència al resultat del 23-J, que va allunyar Feijóo de la Moncloa i va donar una nova oportunitat a Pedro Sánchez per configurar una majoria que el mantingués a la presidència espanyola.

L’última roda de premsa d’Isabel Rodríguez?

És altament probable que la d’aquest dimarts hagi estat l’última roda de premsa d’Isabel Rodríguez com a portaveu del govern espanyol. Si no hi ha cap sorpresa, dijous Pedro Sánchez sortirà investit president del govern espanyol, i li tocarà llavors configurar un nou Consell de Ministres. El cap de setmana començarien les travesses, i els nomenaments arribarien el dilluns. “És un orgull de cadascun” dels ministres que conformen l’executiu espanyol “haver participat” en la trajectòria de Sánchez per la Moncloa, ha assenyalat aquest dimarts la també ministra de Política Territorial, en el que podria haver estat el seu comiat.