Les portades són avui totes diferents i això és una mala jugada pel comentarista. Quina tries? Un drama. Potser és hora d’inclinar el cap a l’Ara per la seva recerca i denúncia dels abusos sexuals (a dones) en diversos entorns institucionals. Avui la notícia és a l’Institut del Teatre, on un grup de professors ha aprofitat la seva posició de domini per a això, per abusar. Fa molts mesos que l’Ara ha obert aquesta línia d’investigació i es coneix que dóna resultats. Les persones que tenen alguna denuncia a fer ja saben on anar i hi van.

La gràcia de tot plegat és que, a mesura que més gent s’adreça al diari per denunciar presumptes abusos, els periodistes que s’encarreguen de la cosa agafen més experiència, etcètera. Era una aposta a llarg i, de moment l’Ara guanya la partida a El Periódico, que va arrencar primer amb el cas dels abusos al col·legi dels Maristes a Sants però després no ha seguit la línia amb la mateixa intenció. Tot pot canviar, però. Mai se sap.

A les portades d’avui es troba a faltar una mica més de presència d’una notícia fenomenal: la vacuna contra la covid-19 funciona i l’efecte es deixa notar en residències i geriàtrics. La Vanguardia és l’únic diari que ho té en portada, com a segona notícia. Queda el dubte de si podia ser la notícia principal, perquè que els botiguers demanen que s’acabin els aldarulls —o qualsevol alteració de la normalitat, violenta o no— és un titular que pots publicar gairebé cada dia. En fi, que si la vacuna funciona en gent gran sembla raonable pensar que funcionarà en qualsevol persona —i no cal que sigui raonable: és una esperança, que ara mateix ens convé més que qualsevol argument.

Un últim comentari. A què ve l’entrevista d’El Mundo al rei emèrit, que explica que el general Juste va ser decisiu a l’hora d’impedir que l’exèrcit pensés que Joan Carles I donava suport el cop d’estat del 23-F del 1981 (als menors de 45 anys potser els sona d’haver vist les fotos d’un guàrdia civil amb tricorni i bigoti aixecant una pistola des del faristol del Congrés, el ¡se sienten, coño!, o aquell paper del Javier Cercas, Anatomía de un segusdo, etcètera). José Juste era el comandant de la poderosa divisió cuirassada “Brunete” quan es va produir el cop d'estat. Aquell dia, el seu predecessor a la divisió, Luis Torres Rojas, i alguns dels seus subordinats implicats en la militarada, van provar d’aixecar-li la camisa. Juste, malfiat, va trucar a La Zarzuela per comprovar si el rei ho aprovava. Segons la versió oficial, el secretari de la Casa del Rei, Sabino Fernández Campo, li va fer veure que el rei no recolzava el cop d’estat. Juste va detenir Torres Rojas i va aturar els tancs de la “Brunete”, un fet que va impedir l’èxit dels colpistes, bla, bla, bla.

Això són tot històries de la vora del foc. Juste va morir el 2010 i no podrà dir ni ase ni bèstia sobre aquest episodi. La portada d’El Mundo és un OK boomer de manual. Per què ho fa, això? Doncs només hi ha una raó: recuperar el prestigi del pobre Joan Carles I, fugat als Emirats Àrabs, tot ressuscitant un aspecte secundari del relat que, des del 1981, ha permés dir als propietaris de passaport espanyol que la monarquia té algun sentit. Joan Carles I ens va salvar dels milicos, d’una nova dictadura, etcètera. Si ho va fer, a fe de Déu que ja s’ho ha cobrat. 

ARA

EPA

EPC

LV

EP

EM

ABC