Aquest dijous es compleixen dos mesos de guerra a Gaza. El 7 d'octubre Hamàs va aconseguir entrar a Israel provocant una massacre i segrestant més de dues-centes persones. Des d'aleshores, l'ofensiva que s'esperava per part d'Israel era clara. Els bombardejos de l'exèrcit i els dies de treva han provocat que, finalment, Gaza s'enfronti a un "gran risc de col·lapse del sistema humanitari" segons ha destacat el secretari general de l'ONU, António Guterres. En aquest sentit, ha fet servir un article —un mètode poc usat— per pressionar per un nou alto el foc. La seva carta deixava clar que el sistema humanitari de Gaza estava a punt de col·lapsar després de dos mesos de guerra que han provocat un "patiment humà atroç".

🗣️ Khaldoun Al Massri, primer secretari de l'ambaixada de Palestina: "Si no hi ha pressió, continuarà la matança"
 

Guterres ha invocat l'article 99 de la Carta de l'ONU, que diu que el secretari general pot informar al consell sobre assumptes que cregui que amenacen la pau internacional. Així, s'espera que pressioni encara més al consell per un nou alto el foc (i definitiu). Ara bé, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, ha reaccionat a la mesura dient que el secretari ha fet ús de l'article per pressionar Israel, i ha acusat el cap de l'ONU d'"una nova baixa moral" i "biaix contra Israel".

Qui també ha reaccionat és el cap de política exterior de la UE, Josep Borrell, que s'ha posat al costat de Guterres i ha mostrat el seu suport per invocar l'article. "El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha d'actuar immediatament per evitar un col·lapse total de la situació humanitària a Gaza". 

Els combats continuen casa per casa

Les forces israelianes i Hamàs estan lliurant batalles casa per casa al llarg de la Franja de Gaza. Mentre que les Forces de Defensa d'Israel (FDI) s'han obert camí a través de zones urbanes greument danyades pels bombardejos al nord i al sud de Gaza, Hamàs ha depès cada vegada més de bombes improvisades per infligir baixes i frenar l'atac. Els punts focals dels combats dels darrers dos dies han estat el camp de refugiats de Jabalia i el districte de Shuja'iyya al nord de Gaza, i Khan Younis i Bani Suheila al sud.

Netanyahu es tanca en banda

Després de l'alto el foc, i la solució proposada des de fa anys sobre els dos Estats, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es manté ferm. Ha destacat en diverses ocasions que la seva intenció és eliminar Hamàs, però ningú sap quina idea té per a la Franja de Gaza quan això passi. Malgrat que constata que la intenció no és ni envair, ni annexionar-se, ni conquerir, Netanyahu va veient com, tot i la unitat del país en aquesta qüestió, passa per moments molt complicats.

🗣️ Roni Kaplan, portaveu de l'exèrcit d'Israel: "Hamàs fa servir els civils com a escuts humans"
 

D'aquesta manera, dimecres ha reiterat que Israel no pretén entregar el control de Gaza a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), organisme amb poder limitat en zones reduïdes de Cisjordània ocupada. I organisme que continua present a la Franja de Gaza amb més de 60.000 funcionaris. "Mentre jo sigui primer ministre d'Israel, això no passarà", ha destacat Netanyahu al seu compte a la xarxa social Twitter, on també va acusar l'ANP de posar els nens a favor "del terrorisme", així com de finançar-lo, i de "donar suport a famílies terroristes".

 No han estat les úniques polèmiques de Netanyahu en les últimes hores. També hauria aprofitat aquest dimecres per assegurar que no donarà accés a cap força d'índole internacional per desmilitaritzar Gaza, mentre continua la forta ofensiva mil·liar israeliana contra Hamàs a l'enclavament costaner. "Només hi ha una força que pugui assegurar la desmilitarització" de Gaza, "i aquesta és l'exèrcit israelià", ha remarcat en una roda de premsa amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i un altre ministre del Gabinet de Guerra, Benny Gantz.

❓ Per què no s'ha allargat la treva entre Israel i Hamàs?
 

"No hi ha cap altra força internacional que en pugui ser responsable. Vam veure el que va passar en altres llocs on es van portar forces internacionals per desmilitaritzar", ha destacat Netanyahu, que va reiterar que "l'única manera d'acabar la guerra i fer-ho ràpidament és exercir una nova acció decisiva contra Hamàs i erradicar-lo".

Hamàs no negociarà més treves amb Israel

En aquest context, no sembla que una treva pugui tenir una data pròxima. Hamàs ha posat de manifest que no iniciarà un nou procés de negociació amb Israel ni alliberarà més ostatges si no s'aturen els atacs contra la Franja de Gaza, on l'exèrcit israelià ha ampliat les operacions després que es trenqués la treva el passat dia 1. “Reiterem que no hi ha negociació ni intercanvi(d'ostatges) si no cessa l'agressió”, va dir el representant de Hamàs al Líban, Osama Hamdan, en una roda de premsa des de Beirut.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!