Les portades d’aquest dimarts serviran de model per a tota la legislatura, perquè són la primera variació d’una narrativa que sonarà fins que acabi aquest estat de coses parlamentari a Espanya: l’Executiu és dèbil i està en mans d’una majoria tan fragmentada que no pot manar bé. La prova —venen a dir els diaris— és que el govern de Pedro Sánchez no pot posar d’acord a dos aliats (Junts i Podemos) per validar al Congrés tres decrets enciclopèdics sobre una dotzena llarga de qüestions diferents, entre les quals la continuïtat de les mesures anticrisi i unes adaptacions del procés judicial a la llei europea de les que en depenen 10.000 milions de fons de la UE. De fet —segueix el relat— la seva condició és tan precària que no pot ni convèncer a les comunitats autonòmiques en una cosa elemental i bàsica com l’obligatorietat de dur mascareta als hospitals.

Pels tres diaris del Trio de la Benzina i pels col·legues poc o molt reticents a l’actual govern espanyol (El Periódico, sovint; El País, de tant en tant), les portades dels mesos que venen presenten el desafiament de fer sonar música diferent sobre la mateixa trifulga entre socis. Tots interpretaran amb diversos ritmes i intensitats la narrativa que presenta al govern de Sánchez com un Executiu precari, dèbil, inestable o incapaç. La dreta mediàtica ha trobat aquí un substitut al concepte de “govern il·legítim” que fins ara brandava. Els altres dos diaris faran el que puguin per no complicar gaire la vida a Sánchez. Aquest dimarts, El Periódico s’estima més ignorar el tema en portada i encara prova d’interessar-nos amb un d’alternatiu com és la indecisió del Govern de la Generalitat a l’hora de preservar el medi ambient. El País tria una altra opció: parla de l’embolic però en un títol sense protagonistes, com el d’un parte meteorològic. Al subtítol sí que s’identifica l’agent que s’amaga al títol: el govern espanyol.

Queda La Vanguardia, que juga el paper de diari més oficialista. Amb una aparent primícia: la condició de Junts per votar els esmentats tres “decrets òmnibus” és “multar les empreses que no tornin a Catalunya”. A la crònica que dona origen a aquest títol no se cita l’origen ni la font d’aquesta informació —no és difícil suposar que és el govern espanyol o el PSOE qui l’ha filtrada— i al bitllet del director es tiren unes flors a la responsabilitat i maduresa d’ERC i del PNB que, malgrat trobar-se incòmodes amb els decrets en qüestió, han cedit per l’interès general de mantenir les mesures anticrisi, etcètera. També rep el PSOE, de gairell, per fer servir un procediment legislatiu desendreçat i topinaire. Al final, qui surt pitjor en la foto és Junts (Puigdemont), com sempre. L’Ara no es complica la vida i descriu l’estat de la qüestió en un títol factual.

El Punt Avui estrena aquest dimarts un nou concepte. Arran de la fusió del diari amb el setmanari La República i el mensual L’Econòmic, la portada ja no obre amb la que es consideri la notícia del dia sinó amb “uns treballs, unes informacions de fons que ens convidaran a anar una mica més enllà de les notícies del moment”, segons el mateix diari.  La portada d’aquest dimarts és més aviat la d’una revista: un pòster sobre els grans afers que marcaran “la competició geopolítica el 2024”. Això complica les coses a la portadologia tal com s’entén aquí, al Quioscos & Pantalles, que treballa comparant unes i altres portades de diaris, o fent-les xocar com boles en un billar. Què importa la portadologia, però. El cel és pels qui batallen i la fortuna ajuda als audaços.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui