Aquest dimecres s’han de votar al Congrés dels Diputats tres decrets llei que contenen mesures anticrisi. Però Pedro Sánchez no té lligats els suports necessaris per convalidar-los. Junts per Catalunya i Podemos, de moment, aposten pel ‘No’; fins al punt que s’ha obert un canal de comunicació Ferraz-Génova. Però, de moment, el PP tampoc no dona senyals de clemència pel seu etern rival. Qüestions que van des de l’amnistia fins al preu de la carn i del peix són punts que aconseguirien desllorigar el conflicte obert que el PSOE té amb els seus —presumptes— socis parlamentaris i amb el principal partit de l’oposició. També ho seria transformar un decret llei en una proposició de llei, perquè els socialistes no tanquen la porta a fer afegits en aquests textos provinents del Consell de Ministres.

Primer motiu de discòrdia: un atac a la llei d’amnistia. Un dels tres decrets llei conté una pedra a la sabata difícil d’acceptar per a Junts per Catalunya: modifica la llei d'enjudiciament civil d’una manera que permet a la justícia espanyola deixar en standby l’amnistia fins que el TJUE no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin. Això podria lapidar la norma, ja que que un pronunciament provinent d’Europa podria trigar, tranquil·lament, fins a dos anys. Jordi Turull ja advertia a ElNacional.cat aquest diumenge que ara per ara el ‘No’ de Junts a aquests decrets llei és gran “com una casa de pagès”.

Però el motiu que duu Junts a votar-hi en contra va més enllà dels greuges que pot patir la llei creada per reparar la persecució judicial a independentistes. En l’entrevista amb aquest diari, el secretari general de la formació alertava també que els decrets plantejats pel govern espanyol “no respecten ni el finançament de la Generalitat, ni temes competencials”. Fonts del PSOE apunten que els independentistes, en privat, els admeten que el punt de l’amnistia és una directiva europea i que són conscients que és una mesura irreversible. Però aquesta és la versió que donen els socialistes en privat, no la que dona Junts.

De fet, qui no hi veu problema en aquest punt del decret és Esquerra Republicana, que aquest dilluns ha apuntat que "dona resposta a una recomanació de la Unió Europea". És així com la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha confirmat el ‘Sí’ de la formació capitanejada a Madrid per Gabriel Rufián als decrets llei del govern espanyol.

Aquest dilluns, en un gest per buscar un pacte amb Junts, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, s’ha obert a “explorar el perímetre” i mirar si es poden “incorporar elements” que convencin la formació independentista. Més tard, el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, ha concretat que haurà de ser Junts qui faci aquestes propostes. I, per molt que Junts hagi instat els socialistes a retirar el decret llei, renegociar-lo i tornar-lo a presentar un cop hi hagi un acord, Cerdán ha reiterat que els decrets llei es mantindran per aquest dimecres. Fonts del PSOE puntualitzen que res d’aquests decrets llei pot retallar-se. En tot cas, s’hi podrien afegir coses.

 

‘Pressing’ de Podemos al PSOE: cotització i beneficis dels supermercats

Podemos, que a finals de 2023 va decidir trencar amb Sumar i marxar al grup mixt, està exercint la seva autonomia parlamentària per pressionar el PSOE. La formació de Ione Belarra ha advertit aquest dimarts als socialistes que es manté ferma en la idea de no donar suport a la reforma del subsidi de desocupació ni el decret anticrisi.

Les seves condicions són: retirar la reducció de cotització de pensions a majors de 52 anys, i incloure mesures com limitar el marge de beneficis de grans supermercats al 2% per abaratir els preus de l’alimentació. Aquestes reivindicacions per part de Podemos suposen, a més, una guerra oberta amb Yolanda Díaz, en tant que una de les dues mesures depèn del Ministeri de Treball, en mans de la líder de Sumar.

La carn i el peix, condicions del PP

No seria ciència-ficció que el govern espanyol acabés aprovant un d’aquests decrets llei amb un soci inesperat: el PP. Ara per ara, els populars estan en el ‘No’ de cara als tres decrets. Però posa condicions per reconsiderar la seva posició en un dels tres, i aquestes no són impensables pel PSOE. És més, fonts de la direcció socialista admeten que el PP “fa propostes que sí que estan dins del marc de les qüestions dels decrets llei”.

Deflactar la tarifa de l’IRPF a les persones amb ingressos inferiors a 40.000 euros, baixar l’IVA a la carn, el peix i les conserves, i reconsiderar l’augment de l’IVA a la llum i el gas són les condicions que posa el PP sobre la taula perquè el decret anticrisi (l’aprovat en l’últim Consell de Ministres) tiri endavant. De fet, fonts del PP i del PSOE confirmen que en les darreres hores Cuca Gamarra i Félix Bolaños han mantingut converses telefòniques. Aquest dilluns, però, Feijóo ha dit dues idees interpretables de manera oposada: que el PP no ha vingut a solucionar els "problemes interns" de Sánchez, però que el seu partit sempre serà una "xarxa de seguretat" dels espanyols.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!