La retirada de la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí és la protagonista de les portades d’aquest dijous. Un revés judicial que ha deixat tocat, no cal negar-ho, l’independentisme, que des de l’inici de la repressió judicial exercida per l’estat espanyol ha posat les seves esperances en la justícia europea. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha retirat la immunitat a Carles Puigdemont en una resolució contundent, cosa que ha excitat al trio de la benzina, que ja compta els dies per veure’l detingut i lliurat a la justícia espanyola. No amaguen que es freguen les mans a l’espera de veure’l davant del jutge Llarena.

“La justícia europea també frena l’independentisme”, proclama l’ABC, que explica com des de la Fiscalia del Tribunal Suprem ja estan preparant una nova euroordre contra qui és, a parer seu, l’enemic número 1 d’Espanya. No amaga tampoc la seva satisfacció La Razón, que parla de garrotada de la justícia europea de Puigdemont i en la seva editorial arriba el final “d’una llarga fugida”.

Feijóo versus Puigdemont

El Mundo, curiosament, és l’únic diari del trio de la benzina, que no dona el protagonisme de la seva portada a Puigdemont. Recull la decisió del TGUE en una crida petita en la qual retorça sense escrúpols el dret de Puigdemont a recórrer contra la sentència del TGUE i assegura que “maniobra per no ser lliurat” en haver perdut la immunitat. El rotatiu està més preocupat avui per aconseguir que Alberto Núñez-Feijóo sigui el pròxim inquilí de la Moncloa que per una vegada relega Puigdemont a un segon pla. També des de Madrid, El País posa èmfasi en el fet que el TGUE ha tornat la iniciativa al jutge Llarena contra Puigdemont “fugat a Bèlgica des del procés”.

A Catalunya, la cosa es veu des d’una altra perspectiva. Tot i el revés patit pels exiliats, El Punt Avui manté l’optimisme malgrat les evidències. “Va per llarg”, assegurà el rotatiu gironí que, tot i admetre que el TGUE ha complicat la llibertat de moviments dels eurodiputats a la Unió Europea, qüestiona l’eficàcia de futures euroordres, tal com defensa Gonzalo Boye. Precisament El Periódico apunta que el magistrat Pablo Llarena activarà les euroordres sense esperar al recurs que ha anunciat Puigdemont davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

I enmig de tot plegat, aquesta nit es dona el tret de sortida a la campanya de les eleccions del 23-J i hi ha diaris, com l'ABC i El Mundo publiquen enquestes on donen la majoria, que no absoluta al PP, però avisen que Pedro Sánchez està retallant distàncies. Una crida a l'electorat per acudir a les urnes d'aquí a tres setmanes.

abc
ABC
larazon
La Razón
elmundo
El Muundo
elpais
El País
elpuntavui
El Punt Avui
elperiodico
El Periódico
lavanguardia
La Vanguardia
ara
Ara