Carles Puigdemont ha comparegut a la sala de premsa del Parlament Europeu, acompanyat dels també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí, per assegurar que la sentència del TGUE que els ha deixat de nou sense immunitat no canvia en res la seva estratègia de defensa davant de l'Estat espanyol. "Avui l'opció del retorn està exactament en el mateix punt que abans de la sentència. La tenim igual de lluny i igual de prop", ha assegurat Puigdemont, que ha deixat clar que la setmana vinent travessarà la frontera francesa per anar a Estrasburg, a la darrera reunió del Parlament Europeu, encara que el jutge instructor Pablo Llarena reactivi l'euroordre contra ell en les properes hores.

El responsable de la defensa dels eurodiputats, Gonzalo Boye, ha explicat que presentaran recurs contra la decisió del TGUE, per al qual hi ha un termini de dos mesos, i que demanarà mesures cautelars per evitar que una nova euroordre plantegés un risc de detenció, tot i que ha assegurat que la sentència no discuteix que conserven la immunitat per desplaçar-se a les reunions de l'Eurocambra. L'advocat ha recordat que el TGUE mai no els ha donat la raó i ha retret que la sentència conté "punts molt dèbils", com el no reconeixement de la immunitat dels diputats com a dret fonamental o contradiccions amb sentències prèvies del TJUE.

Perseguits polítics

Puigdemont, que ha admès que aquesta no era la sentència que esperaven tot i que també la tenien prevista, ha reiterat que se'ls persegueix per "raons estrictament polítiques", i que això a Europa no hi té cabuda, per la qual cosa no deixarà d'insistir en aquesta via, no només per defensar els seus drets sinó "perquè són els drets col·lectius".

Ha insistit que no canviaran la seva estratègia per "derrotar la posició de l'Estat espanyol" i que el seu objectiu és "un retorn com a persones lliures, no com a resultat d'un pacte, o per beneficis d'una reforma d'una llei pactada als despatxos del Congrés dels diputats o la Moncloa".  "Alguns s'han beneficiat d'això. Nosaltres, no", ha reblat, en referència a la reforma del Codi Penal que ha fet desaparèixer el delicte de sedició i que va pactar ERC amb el govern del PSOE.

Carregada de Ponsatí

Bona part de la sala de premsa del Parlament ha quedat ocupada pels representants de les entitats i els partits independentistes que han acudit a fer costat als eurodiputats, entre els quals el president d'Òmnium, Xavier Antich, l'ANC, Dolors Feliu, i l'AMI, Jordi Gaseni, o membres del Consell de la República, com Lluís Llach i Toni Castellà. Així com la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret; la cúpula de Junts; l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé o els diputats de la CUP Carles Riera i Albert Botran. 

Amb tot, i malgrat la contundència de les paraules de Puigdemont, la breu roda de premsa que han protagonitzat ha fet evident esquerdes en l'estratègia a l'exili. Clara Ponsatí ha carregat contra l'estratègia d'ERC —"ni el govern autonomista de la Generalitat ni els pactes amb el PSOE poden oferir res que no sigui la rendició o la renúncia", ha advertit—, però també contra la de l'exili, que ha promès el retorn. "Aquesta constant fugida d'estudi ha d'acabar. Prou ficcions, prou alimentar il·lusions que no es compliran", ha reclamat. Les paraules de l'eurodiputada han recollit tres aplaudiments en solitari de la presidenta de l'ANC. Ponsatí és l'única dels tres eurodiputats sobre la qual Llarena no pot emetre euroordre, atès que només està acusada de malversació agreujada. 

També la distància entre els partits independentistes s'ha fet evident de nou. Cap representant d'ERC ha assistit a la reunió prèvia a la roda de premsa que els eurodiputats han celebrat amb els partits i les entitats que han acudit a Brussel·les, i on els han fet una primera valoració de la sentència abans de la compareixença.