Entre atacs mediàtics, negatives de debat i lones amenaçants, Pedro Sánchez revifa gradualment en les darreres enquestes de cara a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. Tanmateix, la victòria segueix en mans del Partit Popular. Així ho mostren les noves enquestes que publiquen aquest dijous El Mundo i l'ABC. Amb les seves diferències, els dos sondejos mostren un estira-i-arronsa entre la dreta i l'esquerra espanyoles per arribar, a través d'aliances, a la majoria absoluta. Si bé fins ara la majoria absoluta s'augurava clarament en mans de la dreta i l'extrema dreta espanyola, l'estancament de la mateixa i l'augment de PSOE i Sumar desemboquen en un futur electoral encara amb incògnites. 

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

📊 El CIS fa el PP guanyador del 23-J, però no suma majoria absoluta amb Vox

Alberto Núñez Feijóo seria el guanyador de les eleccions, liderant el partit més votat. Els populars passarien dels 89 escons del 2019, a un ventall de 141 a 152. Tanmateix, això no li assegura les claus de la Moncloa, de manera que hauria de cercar suports fora, on? A les files de l'extrema dreta. Feijóo ja ha demostrat que no li cauen els anells a l'hora de pactar i incloure Vox al govern, però serà suficient? Sí, però per molt poc. 

El blanquejament dels populars a la formació d'extrema dreta no està seduint els votants de cara al 23-J. Tant l'ABC com El Mundo mostren que la formació segueix desinflant-se de cara a les eleccions, però amb certes diferències. Cal recordar que des de la patacada del partit de Santiago Abascal a les eleccions andaluses fa un any, no ha acabat d'aixecar el cap. Actualment, passarien dels 52 escons a 31-35, és a dir que perdrien una vintena de representants. Malgrat tot, per ara, la suma amb el PP els dona la majoria absoluta, tot i que, a mesura que s'apropen les eleccions Vox es debilita cada cop més. Tant que podria ser un perill per al PP. 

Sánchez aguanta la batalla 

El president espanyol està explotant tots els seus recursos de cara a les pròximes generals i, de mica en mica, dona els seus fruits. Sánchez no aspira a millorar el resultat del 2019, 120 diputats, sinó a no perdre'n massa i ho està aconseguint. Després de no superar la barrera dels 100 diputats en sondejos anteriors, ara els socialistes es consoliden entre els 101 i els 109

Per altra banda, El Mundo i l'ABC auguren un Sumar més dèbil que en sondejos anteriors. Yolanda Díaz no aconseguiria ni igualar el resultat d'Unidas Podemos en els comicis anteriors. Aquest espai polític passaria de 35 diputats a un 28-31. De manera, que les possibilitats d'arribar a la Moncloa es dificulten. En tot cas, els dos partits han de confiar en el suport de la resta de partits que aconsegueixi.

Pel que fa a les formacions catalanes, només l'ABC en recull alguns resultats. Esquerra Republicana de Catalunya perdria força, passant dels 13 representants actuals a uns 9 o 8. El mateix resultat se li augura a Junts per Catalunya, amb la diferència que per a aquest partit no és una davallada.