Les portades dels diaris de Barcelona parlen totes de la negativa del Tribunal de Comptes a concedir una pròrroga d’un mes als 34 excàrrecs de la Generalitat als quals demana fins a 5,4 milions d’euros de fiança per cobrir la suposada malversació de què els acusa l’organisme, perquè considera que gairebé tota l’activitat exterior de la Generalitat va ser propaganda independentista.

Totes excepte la d’El Periódico, que els últims 15 dies només ha informat d’aquest afer en primera pàgina un sol cop. Òbviament no li sembla de relleu o, si més no, no tant com que el PP i el PDeCAT proposin una amnistia milionària per les empreses de repartiment a domicili, que deuen un dineral a la Seguretat Social a compte dels repartidors que tenien treballant com a falsos autònoms. Fins i tot El País i La Razón tenen el tema del Tribunal de Comptes en portada. Val a dir que l’enfocament del diari dels progres boomers és diferent, i titula pel fet que cap banc, de moment, vol avalar el fons que la Generalitat ha aixecat per cobrir les fiances, com volent dir que el problema no és el Tribunal de Comptes sinò la poca traça del Govern per emportar-se els bancs al seu molí.

Moltes portades tenen ben grans fotos del primer dia lliure de restriccions sanitàries al Regne Unit. Les imatges són de gent en bars i pubs sense mascaretes ni distància social. Avui també és el dia de dir que més de la meitat dels espanyols s’ha vacunat amb la pauta completa i, en un pla menor, que les farmàcies poden vendre els tests d’antígens. La notícia de la vacunació només es destaca a la portada d’El País, mentre que El Periódico obre amb la del test, en una altra decisió contraintuitiva. La resta dels diaris no  considera cap de les dues notícies fora de La Vanguardia i l’Ara, que les presenten en els formats més petits que admet la seva portada.

Això torna a provar que les notícies són, sobretot, les males notícies. Tenir vacunat mig país no vol dir res, certament. És només una xifra rodona. Però també es pot mirar d’una altra manera: és un senyal que la cosa va bé o millor del que sembla —amb permís de la variant delta de la covid-19— i que de vegades val la pena oferir a la gent una espurna d’esperança més que alarmar-los amb el premier britànic Boris Johnson i la seva “renúncia a la prudència”, com en diu el mateix El Periódico a l’editorial.

Un detallet que pot passar desapercebut: el títol d’El Mundo a la seva foto principal, on es veu el Rei rebent el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas. Diu el diari ultra que “El TC ret comptes a Felip VI”. Ja els agradaria. Segons l’ordenament constitucional i legal, el TC no “ret comptes” al Rei com un treballador al seu cap o un ministre al president del govern, que és el que volen fer veure —o el que es pensen que passa—. Vaja, esperem-ho.

LV

ARA

EPA

elperiodico

EP

LR

EM

ABC