A partir d'aquest dimecres, després de molts mesos d'espera, els test d'antígens es podran comprar a les farmàcies de l'Estat. Avui, el Consell de Ministres ha aprovat que els ciutadans puguin adquirir les proves sense necessitat de recepta mèdica, com passava fins ara.

test|test antígens Covid-19 festival Vida ACNUn jove es fa una prova d'antígens abans d'assistir al festival Vida / ACN

Aquesta decisió s'ha pres per poder "augmentar la capacitat diagnòstica per identificar més ràpidament la sospita de casos positius", segons ha apuntat la ministra, en un moment en què els contagis continuen disparats a Espanya i la incidència ja supera els 622 casos. Així, es podrà descongestionar el sistema sanitari, especialment l'atenció primària.

Tanmateix... Què són exactament, com funcionen i quant costaran? Aquestes són les grans incògnites que plantegen les proves ràpides.

Quan s'ha de fer el test?

L'Agència Espanyola dels Medicaments i dels Productes Sanitaris (AEMPS) explica que aquests tests serveixen per detectar una infecció activa, ja que identifiquen la presència de proteïnes del virus. Si el resultat és positiu, implica que probablement existeix una infecció en curs. De tota manera, la prova s'ha de fer en els set primers dies des de la infecció, quan la càrrega viral és més forta. Si no, el resultat pot ser enganyós.

Quins tipus de mostra prenen?

Habitualment, la mostra per a aquest tipus de proves es pren a través d'exsudat nasofaringi o nasal. En alguns casos, tanmateix, també poden aconseguir mostres de saliva. De fet, almenys cinc fabricants distribuiran tests en diferents formats a les farmàcies d'arreu de l'Estat.

És important tenir en compte que si bé la mostra de saliva pot ser més còmoda que la nasal, aquesta té menys fiabilitat, ja que la càrrega viral és menor que en secrecions nasofaríngies.

Quan es tarda a obtenir els resultats?

Un dels seus punts a favor és la seva rapidesa, ja que es pot detectar un contagi en qüestió de 15 minuts. Les proves PCR necessiten més temps per indicar el resultat.

Com s'interpreten els resultats?

El funcionament dels tests d'antígens és bastant similar al d'una prova d'embaràs. Si el resultat és positiu, a la finestra de resultats apareixeran marcades dues ratlles: la del test (T) i la de control (C). Si el resultat és negatiu, només apareixerà marcada la línia de control (C). Ara bé, és important que aquesta línia sigui ben visible. Si no apareix, la prova és defectuosa i s'ha de repetir.

Quina fiabilitat tenen?

Per evitar obtenir un resultat erroni, és clau fer el test immediatament després de prendre la mostra, per evitar que aquesta es degradi. De tota manera, es poden produir falsos positius i falsos negatius, que ocorren per contaminació de la mostra o per altres substàncies presents en ella que interfereixen en la prova.

La fiabilitat dels antígens és menor que la de les proves PCR. De tota manera, aquesta varia depenent del fabricant i per conèixer-la s'han de consultar els nivells de sensibilitat i especificat en les seves instruccions. La Unió Europea recomana utilitzar-los amb un mínim d'especificat del 97% i sensibilitat del 90%.

Què s'ha de fer davant d'un positiu?

Si el resultat del test és positiu, s'ha de començar l'aïllament i avisar les autoritats sanitàries. Segons ha recordat avui la ministra Darias, els casos positius que es detectin amb les proves d'autodiagnòstic es comptabilitzaran com a "probables" fins que no es confirmi amb una PCR.

Dissabte, els farmacèutics van celebrar la decisió de Sanitat d'obrir la venda, però ha reclamat que augmenti la col·laboració amb les administracions perquè es reflecteixin directament en el Sistema Nacional de Salut.

Què són els falsos negatius?

La seva menor fiabilitat provoca que de vegades es produeixin falsos negatius. Aquests són resultats negatius en persones que sí que estan encomanades i es poden produir quan la càrrega viral és massa baixa, quan han passat més de set dies des de l'inici de la infecció o quan es pren una mostra inadequada. Per aquesta raó, és important no descartar estar encomanat encara que el resultat sigui negatiu, sobretot si hi ha risc d'infecció per contacte estret o es tenen símptomes de la malaltia i mantenir les mesures de seguretat per evitar la transmissió.

Per aquesta raó, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va justificar el fet que s'hagi deixat de fer proves d'antígens a contactes estrets, ja que, tant si el resultat és positiu com a negatiu, la persona s'haurà de sotmetre a una quarantena preventiva de 10 dies. Segons el conseller, aquesta és la clau per aturar la transmissió del virus.

Quin preu tindran?

Aquesta és encara la gran incògnita sobre els tests d'autodiagnòstic. La ministra Darias ha repetit que no estaran coberts per la Seguretat Social, però intentaran ajustar tant com sigui possible el seu preu. Encara que inicialment es calculava que el seu preu podria arribar als 10 euros, ara s'espera que oscil·li entre els 3 i els 7. Aquest és el preu fixat en altres països on fa temps que està autoritzada la seva venda i fins i tot es poden comprar als supermercats, com Alemanya.