Ni un dia més. El Tribunal de Comptes ha rebutjat una ampliació del termini perquè els dirigents independentistes cobreixin les fiances, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat. Alguns dels perseguits havien sol·licitat un mes de pròrroga per a abonar els 5,4 milions d’euros que els reclamen per l’acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. El termini finalitzada aquest dimecres, 21 de juliol, a mitjanit

En la seva citació, la delegada instructora de la causa va donar quinze dies als presumptes responsables comptables perquè abonessin la fiança de 5,4 milions d’euros que se’ls imputa de forma provisional. La setmana passada, diversos encausats van sol·licitar aquesta ampliació d’un mes, argumentant la importància de la quantitat que se’ls reclama. Però el Tribunal de Comptes no cedeix, assegurant que és un termini “raonable i suficient”.

Amb tot això, caldrà veure com acaba el decret del conseller d’Economia, Jaume Giró, que va crear un fons complementari de riscos per a protegir els treballadors de la Generalitat d’eventuals reclamacions patrimonials sense sentència. Des del Departament d’Economia estan treballant amb diverses entitats financeres per a poder disposar d’avals.

Mentrestant, el govern espanyol continua evitant el recurs d’inconstitucionalitat contra el fons de la Generalitat. Sí que ho ha anunciat la dreta, però no La Moncloa. De fet, la setmana passada, el dirigent del PSC Salvador Illa avalava la legalitat d’aquest decret. Aquest mateix dilluns, la portaveu Isabel Rodríguez ha xutat la pilota cap endavant: no han pres cap decisió perquè estan a l’espera dels informes del Consell de Garanties Estatutàries i de l’Advocacia de l’Estat.

Independentistes i socis de Sánchez fan pinya

Esquerra Republicana va decidir buscar suports per a presentar una comissió d'investigació del Tribunal de Comptes. La seva neutralitat política es troba qüestionada per la seva persecució de dirigents independentistes. I els republicans van trobar els suports: els partits independentistes i els socis de Pedro Sánchez. Dimecres passat va registrar-se la petició, signada per ERC, Junts per Catalunya, la CUP, el PDeCAT, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. La iniciativa probablement s'estavellarà contra el mur del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox, com ha passat amb tantes altres comissió d'investigació, especialment les vinculades a la monarquia. Concretament, el text d’ERC sol·licita la creació d’una comissió d’investigació “relativa a la neutralitat política en el desenvolupament de la funció d’enjudiciament de la responsabilitat comptable per part del Tribunal de Comptes”.