La portada de La Vanguardia és tot felicitat: Les empreses tornen a guanyar diners com abans de la covid! Dit així, és una bona notícia, certament. Tots ho celebrem. L’Ara afina una mica més i explica que “les grans energètiques” s’han fet la barba d’or entre la pandèmia i la invasió russa d’Ucraïna, com volent dir que no els han tremolat les cames ni la consciència per fer caixa en temps de desgràcies. Cap dels dos diaris, però, recull en portada que els marges de beneficis del sector energètic són “anòmalament elevats” (entre el 17% i el 25%) a conseqüència de la inflació derivada de la guerra, com explica el primer informe de l'Observatori de Marges Empresarials publicat aquest dilluns, d’on prové la informació.

L’Observatori els havia deixat el títol fet però els diaris s’han estimat més xiular i mirar al sostre. És insòlit. L’alça dels preus de l’electricitat i els carburants (més altres augments de costos) va repercutir negativament sobre la indústria alimentària, que retalla marges un 25% (un 40% al primer sector). Tothom recorda portades i portades amb el preu de la llum, la reforma dels preus de l’energia, les reunions inacabables a Brussel·les, les protestes del transport i del taxi, les subvencions, etcètera, i el dia que ens en poden dir alguna de calenta d’aquell desori contra la teva butxaca, les portades fan misto. I és pitjor: a la resta de diaris no se’n canta ni gall ni gallina. Ni una línia en portada. Ben segur que és pel bé de tothom. Perquè els diners, saps, no fan la felicitat.

En el capítol de dir sense dir, és remarcable com La Vanguardia, El Periódico i El País presenten la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Segons els títols de la foto de portada, la presidenta “alerta”, “adverteix” o “avisa” contra l’extremisme, com volent dir que emet senyals d’alarma sobre l'aliança Vox-PP —no faltaran, esclar, els que pensin que és una al·lusió a la coalició PSOE-Unidas Podemos. Les portades del Trio de la Benzina sembla que repliquin amb la repetició del catàleg de mesures que proposa el PP si guanya: limitar els indults, castigar els referèndums il·legals, recuperar el delicte de sedició… Tot d’iniciatives que cauen dins la mentalitat punitiva de la dreta espanyola contra la dissidència —en aquest cas amb l’independentisme en el punt de mira— i fora de la pràctica de les democràcies a les quals Espanya es vol semblar.

Una última nota. L’ABC repeteix tema en portada. Tal vegada perquè havia titulat l’enquesta de dilluns de manera massa pessimista pel bloc PP-Vox i potser per calmar a la seva torçida, aquest dimarts diu que “Feijóo supera Sánchez en 48 escons”. Tot està bé; només és que Vox és víctima del vot útil en benefici del PP però tranquils que no hi ha perill que perdin la majoria. Així, sí.

La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Periódico
El Periódico
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Punt Avui
El Punt Avui