Els marges empresarials es van situar en el primer trimestre d'aquest any 2023 en nivells similars als registrats abans de l'esclat de la pandèmia en la majoria dels sectors. Així es desprèn del nou Observatori de Marges Empresarials, llançat conjuntament pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, el Banc d'Espanya i l'Agència Tributària.

L'Observatori llançat aquest dilluns recull la informació d'un conjunt d'indicadors econòmics ja disponibles, relatius a la Comptabilitat Nacional, la Central de Balanços, l'Enquesta sobre Activitat Empresarial i altres dades recollides per l'Agència Tributària.

Al primer informe trimestral d'aquest Observatori, referit al primer trimestre de l'any, s'aprecia que, dins d'aquesta dinàmica positiva quant a la tendència dels marges, hi ha diferències molt significatives entre sectors i fins i tot entre empreses dedicades a la mateixa activitat. "Dins d'un mateix sector hi ha empreses amb marges molt elevats i empreses amb marges molt reduïts, i fins i tot negatius", expliquen des de l'Observatori.

Les energètiques, en nivells "anòmalament elevats"

Destaca l'evolució dels marges empresarials del sector energètic, que han pujat amb força des de mitjans de 2021, reflectint, entre altres factors, l'impacte dels preus del gas, del petroli i dels seus derivats de la guerra de Rússia a Ucraïna. En l'actualitat, es troben en nivells "anòmalament elevats", que superen els registres prepandèmia.

La intensa recuperació econòmica després de la crisi sanitària i la caiguda de les exportacions de combustible de Rússia van provocar que la ràtio del resultat d'explotació sobre vendes del sector de la producció i distribució de carburants passés del 2% a la fi de 2020 a prop del 17% en l'inici de 2023.

D'acord amb l'informe, la recuperació dels preus energètics després de la pandèmia i les restriccions a la distribució internacional del carburant rus van provocar un efecte alcista en els marges dels sectors productors i comercialitzadors de productes homogenis amb preus cotitzats a nivell internacional, els marges no reflecteixen tant les dinàmiques d'oferta i demanda nacionals, ni la seva estructura de mercat, sinó les mundials.

Així, l'evolució de preus dels productors espanyols no depèn de la variació dels seus costos sinó dels preus cotitzats internacionals, per la qual cosa el seu marge és volàtil i pot augmentar i contreure's amb rapidesa i intensitat. Per part seva, el marge en el subministrament d'electricitat i gas va mostrar des de mitjan 2021 una trajectòria creixent fins a aconseguir nivells del 25% a principis de 2023.

En concret, en el subsector de subministrament d'electricitat i gas, els marges van caure durant la primera meitat de 2021 i, des de llavors, han mantingut una tendència creixent. D'aquesta manera, el seu resultat d'explotació sobre vendes va repuntar fins al 23,7% a la fi de 2022, trajectòria alcista que ha continuat al començament de 2023.

Els marges de la cadena alimentària encara no es recuperen

Quant als sectors més impactats per l'esclat de la pandèmia --turisme, hostaleria, transports, etc. ---, que van tenir caiguda dels seus marges propera al 75% el 2020, els seus nivells ja es troben a prop dels registrats abans de la Covid-19. En sentit contrari, els marges de la cadena alimentària, que van patir en 2021-2022 l'encariment de les matèries primeres, encara romanen en nivells inferiors a la seva mitjana històrica, malgrat que s'haurien recuperat una mica recentment.

En el primer trimestre de 2023, la relació de les tensions inflacionistes pel costat dels costos s'ha reflectit en un augment dels marges dels sectors de la cadena alimentària, que han repuntat prop d'un punt percentual.

En les baules finals de la cadena alimentària, tant el marge del comerç minorista com el del comerç majorista es troben al començament de 2023 en nivells similars a la seva mitjana històrica. Després de registrar un mínim en el quart trimestre de 2022, tots dos marges han repuntat en el primer trimestre de l'any, increment que ha estat més acusat en el cas dels marges del comerç majorista, que històricament sempre han estat una mica majors que els del comerç minorista.

L'alça de tipus amplia els marges de bancs

Amb vocació de permanència i independentment de la pròxima convocatòria d'eleccions generals, aquest Observatori neix amb l'objectiu de millorar la disponibilitat de la informació sobre marges empresarials i de posar a disposició de la ciutadania i els agents interessats de dades relatives a la seva evolució.

Cal tenir en compte que en aquest Observatori no s'inclouen dades del sector financer, ja que no es pot fer seguiment equiparable respecte a altres sectors, i tampoc d'autònoms, a causa que les variables que es prenen com a referència de les empreses per fer l'estimació no s'incorporen en els registres comptables dels treballadors per compte propi.

Malgrat això, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Gonzalo García Andrés, ha explicat que encara que les entitats bancàries no estan dins de l'Observatori perquè no tributen per IVA, altres fonts de dades "clarament mostren que la pujada dels tipus d'interès estan ampliat de manera molt notable els marges d'intermediació del sector".