L’emergència decretada a causa de la sequera reina en totes les portades dels diaris catalans. Estàvem ben avisats des dels setze mesos sense pluges entre el 2007 i 2008. Per estalviar el país un altre episodi de sequera perllongada, el Govern va preveure noves inversions en infraestructures hídriques. Es van posar en marxa les dessalinitzadores de la Tordera i del Prat i una nova planta de regeneració d'aigua. Al final de la primavera del 2008, però, va tornar a ploure bé i els embassaments van recuperar un bon nivell de reserves d’aigua. Van tornar els hàbits de consum d’abans i les infraestructures pendents —entre les quals una altra dessalinitzadora entre Cubelles i Cunit— es van ajornar sine die. El Govern no ho ha fet bé d’ençà del 2008, però el periodisme, que l'havia de fiscalitzar i vigilar, tampoc no gaire. Els diaris fan avui les portades que havien de publicar llavors, quan havien de picar com un martell sobre el compromís de dotar al país de les infraestructures promeses, que ara serien tan benvingudes.

És certament estúpid acusar el Procés independentista com fa l’ABC a la segona portada que publica en la pàgina 2. Una sequera com l’actual era gairebé impossible de preveure. A més, els governs estan endeutats fins al capdamunt i tenen les mans lligades per invertir. Les autonomies ho tenen pitjor encara, perquè els seus pressupostos estan, en la pràctica, intervinguts, i no disposen de capacitat d’endeutar-se més. Els ajuntaments, directament, no poden fer dèficit a causa de les restriccions legals imposades pel llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per combatre les crisis dels anys 2008 i 2012. Diu La Vanguardia que el Govern està convençut que Catalunya —l’àrea en emergència, la qual suposa el 80% de la població— superarà la sequera sense recórrer a l’aigua de l’Ebre, la conca salvada de l’escassedat. El mateix diari s’escandalitzava a la portada del dijous —una mica tartufescament— que el pantà de Mequinensa obrís comportes per alliberar excedent d’aigua en comptes d’habilitar un sistema per destinar-la als territoris més necessitats.

Una nota remarcable per acabar. Un dia més, la realitat deixa en evidència el periodisme imaginatiu d’El Mundo i l’ABC. El País publica en primícia la resposta del fiscal del cas Tsunami, Miguel Ángel Carballo, al jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que instrueix el cas. El fiscal parla de la “significativa manca d’arguments” i “les flagrants contradiccions” del “totalment injustificat i immotivat” informe en què demana al Tribunal Suprem que es faci càrrec de la causa. Deunidó. Aquesta és la realitat, que confirma les declaracions de Pedro Sánchez: els independentistes catalans no són terroristes i, per tant, l’amnistia s’aplicarà a tothom. El Mundo i l’ABC no han fet la feina —preguntar-se per què Sánchez n’està tan segur (espòiler: perquè coneix l’informe del fiscal, carallots)— i obren portada amb una interpretació delirant de les dites declaracions. El tabloide ultra diu que Sánchez “declara innocents als imputats per terrorisme”. El tabloide monàrquic afirma que 153 terroristes d’ETA i gihadistes seran amnistiats. Cal tenir pocs arguments i mala fe, a més de no haver-se llegit bé —o no haver entès— ni el nom oficial de la proposta: Llei orgànica d'Amnistia per a la Normalització Institucional, Política i Social a Catalunya. Potser els terroristes són ells.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
 
Ara
Ara
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Punt Avui
El Punt Avui
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón