Arriba la Nit de Nadal i amb ella el tradicional missatge reial, un missatge que enguany ha aixecat molta expectació (diuen) per tal de comprovar quin serà el posicionament de Felip VI davant la crisi institucional que es viu a l’Estat espanyol a causa de la reforma del Codi Penal i l’elecció dels membres del poder judicial i del Tribunal Constitucional. Aquell que té la funció d’àrbitre i moderador del funcionament de les institucions segons la Constitució ha de dir la seva davant de la crispació i la crisi política que es viu entre la Moncloa i el principal partit de l’oposició. S’hauria de mullar, vaja. Però no esperin que faci un discurs tan contundent com el del 3 d’octubre del 2017, quan va avalar l’’A por ellos’ contra l’independentisme.

Aquest dissabte Felip VI no es mullarà. Ens ho avança El Mundo, que en boca de diferents experts constitucionalistes, sentencia que el Rei “és un poder neutral de consens, que no ha de posicionar-se”. Del tema, de la crisi institucional en pot parlar, però sense posicionar-se. Com fa, no ens enganyem, amb totes les qüestions importants excepte en una, la de Catalunya, quan no va tenir cap problema per abandonar la seva posició “neutral” i fer-li la feina al govern de Mariano Rajoy. Ja sabem, de fet, qui escriu els missatges reials nadalencs, el text ja està pactat per la Casa Reial i Presidència del Govern. Negociat i amb les matisacions que calguin. Va ser enregistrat dijous, i l’emetran aquest vespre 30 cadenes de televisió arreu de l’Estat excepte, com ja és tradició, al País Basc. A Catalunya, qui tingui interès el podrà seguir pel 3/24,

La responsable de la crisi institucional

Enmig de la crisi institucional, l’ABC posa llenya al foc i ens anuncia a tota portada qui és el responsable de la crisi constitucional. Agafin-se, ni més ni menys que la presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Meritxell Batet, per no permetre que els lletrats de la cambra es poguessin pronunciar sobre la legalitat de les esmenes que havien de canviar el sistema d’elecció dels candidats al Constitucional que proposa el CGPJ. També posa el focus en aquesta qüestió La Razón, que ens avança que el PP ja està preparant el recurs que presentarà al TC contra la proposició de llei, que encara no està presentada, per reformar el poder judicial. No en van tenir prou amb aconseguir que el Tribunal Constitucional impedís que es votés al Senat, que ja van preparant l’artilleria. Els mals costums no es perden mai, oi? I a tot això, el president del PP, Alberto Núñez Feijoo, es despenja a El Periódico, assegurant que el PSOE ha debilitat més l’Estat que l’independentisme. En què quedem?

Adeu a Serrat

Aquest dissabte hi ha pràcticament unanimitat en la foto que il·lustra les portades dels diaris que trobem al quiosc: el comiat a Barcelona de Manuel Serrat. L'últim concert de l'etern Serrat. Només un rotatiu, com sempre, dona la nota. Per a La Razón l’important va ser que Pedro Sánchez va agafar un l’avió Falcon per acomiadar-se del cantant. Els de Maruhenda, un cop més, pixant fora de test.

elmundo
Portada El Mundo
abc
Portada ABC

 

Portada La Razón
Portada La Razón
Portada El Periódico
elperiodico
lavanguardia
Portada La Vanguardia
Portada El País
Portada El País
Portada El Punt Avui
Portada El Punt Avui
Portada Ara
ara