Encetem l’agost, un calorós agost, i amb ell el compte enrere per a la constitució de les Corts el pròxim dia 17, si bé la incògnita sobre qui ocuparà La Moncloa encara és ben oberta. D’això en donen fe els diaris que trobem aquest dimarts al quiosc, si bé els editats a Barcelona posen el focus en una xacra que colpeja la nostra societat: els assassinats masclistes. Només al juliol, almenys vuit dones han mort a mans de les seves parelles, una realitat que l’extrema dreta de Vox, aquella que pretén governar Espanya amb el PP, nega taxativament. Ho recullen El Periódico i La Vanguardia.

La investidura ocupa, per contra, els diaris editats a Madrid, que abaixen el to aquest dimarts, vist que per molta gesticulació que hi posin els candidats, la cosa segueix com divendres passat, quan el PSOE va perdre un escó a favor del PP, i la dependència de Pedro Sánchez de Junts per revalidar la presidència és encara més gran. El candidat socialista va fer ahir un kit-kat en les seves vacances i ens va regalar un vídeo on va deixar clar que la seva intenció és buscar els suports necessaris per traslladar "la majoria social" de les urnes al Congrés. Més pressió per a Carles Puigdemont, segons l’ABC.

El rei, a l'espera

Per contra, La Razón dona protagonisme al rei i aprofita la tradicional foto estiuenca dels monarques espanyols amb les seves filles de vacances a Mallorca per titular “Un rei a l’espera”, sabedor que les rondes per designar candidat a la investidura queden lluny. En un raconet, els de Marhuenda reiteren la necessitat, expressada pel PP, que Sánchez assumeixi la seva derrota i rectifiqui i es reuneixi amb Feijóo. Que no han vist el vídeo a Twitter del líder socialista? El Mundo també col·loca la família reial a portada, però posa el focus en Vox i com va filtrar ahir que Santiago Abascal s’havia reunit “en secret” amb Alberto Núñez Feijóo per, atenció, evitar que “giri al centre”. En una gran anàlisi política, els de Vox sostenen que els populars, aquells amb qui aspiraven a governar, “estan desorientats, han d’aclarir-se”, diuen els que encara sembla que no veuen clar que amb el PP no aconseguiran la majoria suficient per instal·lar-se a la Moncloa.

Model territorial, amnistia i l'aeroport del Prat

En aquest context, El País va posant ponts per a la investidura del líder del PSOE i ens explica que Pedro Sánchez reforçarà el model territorial per buscar un pacte. S’avé a explorar les peticions del PNB sobre aquesta qüestió, asseguren, però sense concretar, per ara, per on aniria aquest pacte. Una nova proposta a la qual li falta, sens dubte, l’afegitó tan conegut de “dins del que diu la Constitució”. I del model territorial, que preocupa el PNB, a l’amnistia, que reclamen els independentistes de cara a la investidura. El Punt Avui li ha fet la feina als negociadors i ha comptabilitzat el cost de la repressió: per ara 187 anys de presó. Són les 57 condemnes per sentències per l’1-O. Pendents de judici encara n’hi ha més, fins a 4.000 represaliats. També pensant en la negociació, l’Ara explica que la investidura ha reobert el debat sobre la gestió de l’aeroport del Prat, una vella reivindicació com la de Rodalies. L’agost serà, sens dubte, llarg.

elperiodico
El Periódico
lavanguardia
La Vanguardia
abc
ABC
larazon
La Razón
elmundo
El Mundo
elpuntavui
El Punt Avui
ara
Ara