Ciutadans s’ha guanyat avui totes les portades –fora de la d’El Punt Avui– amb la seva renúncia a pactar amb el PSOE. El pecat dels socialistes és que Pedro Sánchez dialogui i pacti “amb els que han donat el cop d'Estat a Catalunya”, segons ha dit el secretari general de Cs, José Manuel Villegas. El Mundo i El Periódico fan els titulars més clars de la jornada. “Cs aposta per un pacte a l’andalusa”, diu el diari madrileny. El de Barcelona encara ho deixa més net: “Cs rebutja pactar amb el PSOE però no amb Vox”. Pim pam.

EM

EPC

Què es pot esperar de les portades i de tot l’aparell mediàtic del nacionalisme espanyol? Potser es poden pronosticar algunes línies argumentals. La primera és que a Pedro Sánchez (no al PSOE) el presentaran com l’home que vol negociar Espanya amb els independentistes catalans —d’aquí la insistència de l’home a desmarcar-s’hi en l’entrevista a TVE d’ahir a la nit. Una segona: cal que la triple dreta aconsegueixi la majoria, si més no al Senat, perquè és la garantia que es pot aplicar el “155 dur” a Catalunya i també que es controla la variable principal del pressupost de l’Estat, que és el sostre de despesa. Una línia menor del guió serà arrenglerar Podemos amb els indepes.

Per això convé molt fixar la figura de Sánchez (i del “sanchisme”, com en diu la màquina propagandística de Cs per a no alienar-se amb el jacobinisme socialista) com a sospitós de traïció a la pàtria, etcètera.

Crispetes

Com que els resultats, segons les enquestes, van més justos que les calces d’un capellà, el relat que des d’avui es fabrica a la premsa del 155 diu que votar Sánchez és votar indepe. Un puntet ja el tenen perquè, ara per ara, el socialista només podrà ser president si es guanya el suport dels indepes i de Podemos. Si el PSOE, per allunyar-se d’aquest relat, juga la carta patriotera, té el desavantatge que no és l’original sinó la còpia i, a sobre, li tiraran en cara que van guanyar la moció de censura aplegant la coalició dels que “volen trencar Espanya” —i la prova és que fins i tot han gosat de parlar-hi i negociar el pressupost!

La Razón arrenca avui mateix: “Sánchez s’obre a reeditar el pacte amb els independentistes”. Els diaris que acusen Sánchez de pactar amb els independentistes són els mateixos que blanquegen l’acord amb Vox que permet a Ciutadans i al PP governar Andalusia. Sánchez no tenia cap pacte i, per tant, no el pot reeditar, mentre que el “pacte a l’Andalusa” sí que existeix i es pot reeditar —sempre que no es digui que la ultradreta fa de polleguera de l’acord, que fa lleig. Però això, beh, són detalls menyspreables perquè aquests diaris estan en mode miré los muros de la patria mía, si un tiempo fuertes ya desmoronados… etcétera. La pàtria en perill. T’esperen 68 dies eixordadors. Serà bonic, a més a més, veure com se les componen El País i els diaris barcelonins per gestionar la seva posició. Prepara les crispetes.

LR

ABC

EP

LV

AVUI

ARA