Les portades de la dreta mediàtica madrilenya confirmen avui el que ahir només era un indici. No es deixaran enganyar per l’Ahora España, el lema que el PSOE oneja per presentar l’última versió de Pedro Sánchez, comparat per Gerardo Tecé, un columnista intel·ligent, amb una aplicació de mòbil que s’actualitza periòdicament. Si la primera versió era la del líder plurinacional que acollia als refugiats de l’Aquarius, l’última vol tranquil·litzar els poders fàctics declarant al Rei màxim garant dels valors republicans, brandant el 155 i la llei de seguretat, i negant port a l’Open Arms. Potser valdria la pena fer una mica de periodisme sobre totes aquestes actualitzacions i explicar-ne l’evolució, però encara ha d’arribar el dia que li preguntin al protagonista sobre la cosa.

La Razón i l’ABC El Mundo encara bada— ja s’han tornat a posar el ganivet entre les dents i no s’estan de romanços: van a sac a l’abordatge de Sánchez, com sempre. El tabloide monàrquic potser no se’n surt tan bé, perquè ha de fer un triple mortal amb tirabuixó, que consisteix a responsabilitzar Sánchez del suposat plagi en la tesi doctoral d’una directora general de la Comunitat de Madrid. Això és així, segons el diari, perquè va escriure i defensar la tesi al mateix departament de la mateixa universitat on Sánchez va escriure i defensar la seva. Tant li fa que l’acusada hagi estat nomenada pel PP perquè —ahà!— va defensar el seu treball quatre dies després que Sánchez. Això ho explica tot.

Fins i tot un nen deduiria que el responsable del plagi —si n’hi ha— no és Sánchez, sinó la poca cura del departament amb els treballs de recerca dels seus professors. Però, esclar, llavors quina gràcia té? Fa l’efecte que al diari s’han adonat de la bestiesa —de la prevaricació, diríem—, perquè han posat com a fons de portada una ombra amb el perfil de Sánchez, com volent assegurar-se que el lector entén el missatge correcte. La part positiva de tot plegat és que queda clara la lògica marciana amb què treballen a l’ABC.

La Razón, més sibil·lina, desacredita la versió patriotera del Sánchez que amenaça amb imposar un altre 155 a Catalunya i aplicar la llei de seguretat nacional aprovada pel PP (resum: retirar a la Generalitat el comandament dels Mossos i intervenir TV3). En un titular, aquest diari fa volar la impossibilitat d’aplicar el 155 perquè el Senat està dissolt. En un altre, que la mateixa Soraya Sáenz de Santamaría ja va desactivar la possibilitat de fer servir la llei de seguretat. Venen a dir, en fi, que Sánchez menteix, que no és el patriota que la protecció d’Espanya demana, que no us deixeu enganyar per la seva aparent duresa amb Catalunya, etcètera. Molt hàbils.

L’altra portada que val la pena és la de La Vanguardia. El títol principal diu que s’esquerda la unanimitat que fins ara ha presidit totes les sentències del Tribunal Constitucional sobre Catalunya, un dels trets que aquests anys s’ha protegit a peu i a cavall per a que no sembli que la constitució espanyola només té una única i uniforme interpretació, la de la majoria de membres del TC nomenada, vés per on, pel PP.

Efemèride. El Mundo celebra avui el 30 aniversari. Felip VI, que ha acudit a la festa, ha dit que el diari “és una institució en defensa de la democràcia”. Doncs ja està tot dit.

ABC

LR

EM

EP

LV

EPC

EPA

ARA