El govern espanyol contempla "tots els escenaris" a Catalunya. També l'hipotètica activació de la Llei de Seguretat Nacional per a prendre el control dels Mossos d'Esquadra. En aquests termes s'han expressat aquest dimecres diversos membres del govern de Pedro Sánchez, que ho han vinculat a una "vulneració" de l'ordenament legal. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha subratllat que hi ha una "pluralitat de normes" que es poden aplicar donat el cas, des del 155 fins a la Llei de Seguretat Nacional. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recordat que compten amb "tots els instruments jurídics" de l'Estat. Unes declaracions que confirmen fonts de La Moncloa.

En aquest sentit, fonts del govern espanyol sostenen que "és responsabilitat d'un govern analitzar i contemplar tots els escenaris possibles". I afegeixen sobre això: "Així ho ve reiterant el president i l'executiu quan parla dels desafiaments que hi ha per davant i la necessitat de sortir del bloqueig i donar estabilitat al país".

En declaracions als mitjans de comunicació aquest dimecres des de Cadis, Fernando Grande-Marlaska ha assegurat que l'executiu socialista "està analitzant, estudiant i observant la realitat de Catalunya i actuarà en la forma oportuna, en el moment que fos precís i sempre conforme amb l'ordenament jurídic". El ministre de l'Interior ha demanat "no ser alarmistes" en cap sentit, i ha insistit que el govern espanyol serà "responsable" i actuarà sempre dintre de la llei".

Torra "incita a la violència"

Per la seva part, en declaracions als mitjans a Madrid, Margarita Robles ha denunciat que “hi ha personatges com Torra que estan fent un flac favor als ciutadans de Catalunya perquè, amb les seves manifestacions, estan fent una incitació a la vulneració de la llei i també a la violència”. En aquest sentit, ha contraposat que “la societat catalana ha d’anar molt per davant dels seus dirigents polítics”.

Davant l'hipotètic escenari que l'Estat hagués d'actuar a Catalunya, Robles ha defensat que la resposta del govern espanyol serà "serena, reflexiva i no precipitada". En tot cas, però, sobre la taula hi haurà "tots els instruments jurídics" de l'Estat. El PSOE "fa les coses amb seriositat i no simplement per raons electorals", ha sostingut la dirigent espanyola. Ha insistit que “estudien tots els escenaris en cas que hi hagi una vulneració de l’ordenament legal”.