El Mundo, ABC i La Razón són els primers en empènyer la manifestació d’aquest diumenge convocada per PP, Cs i Vox —i ells mateixos, pel que sembla— contra el govern de Pedro Sánchez i els seus tractes amb la Generalitat. De fet, aquests diaris ja han començat a desfilar. Els seus titulars escalfen l’ambient (ABC: “El relator de Sánchez encén el PSOE”), imparteixen consignes (La Razón: “Sense sigles, amb banderes d’Espanya”), falsegen les paraules (El Mundo de la mesa de diàleg en diu “mesa d’autodeterminació”).

A la vista de com tracten els dies previs a la cosa, la seva informació sobre l'esdeveniment patriòtic serà d’una imparcialitat i un rigor perfectament descriptibles.

Avui el tema és la divisió que la iniciativa del relator provoca en el si del PSOE —excepte per a El Periódico, que sembla que està a la lluna de València. Es ben curiós que cada dia s’anunciï l’apocalipsi final d’Espanya a mans d’un govern traïdor enganyat pels separatistes catalans, i al dia següent la gent comprovi, als mateixos mitjans, que l’apocalipsi no era el d’ahir sinó que se’n prepara un altre encara pitjor per demà. Així una setmana i una altra, portada rere portada. Els mesos a venir potser serà adient veure quina incidència té tot aquest bombardeig mediàtic en la salut mental dels consumidors d’aquesta mena de mitjans.

La polèmica, a més, creix i creix nodrint-se d’ella mateixa. La matèria de l’embolic és que uns parlen amb els altres i no el contingut d'aquest diàleg. Probablement, si el que t’indigna és que les parts en conflicte seguin plegades per provar de transaccionar i resoldre la disputa —així es fa la política— és que se tant se te’n fot del conflicte i la solució, probablement perquè vius de l’enfrontament i de la polèmica i el que t’importa és que no s’acabi ni l’una ni l’altra mentre no guanyi el teu argument. Aquest activisme és ben legítim, però no cal que en diguin periodisme.

ABC

EM

LR

EP

LV

EPC

AVUI

ARA