Un pes pesant del socialisme espanyol s’ha sumat a la campanya contra el “relator”: Felipe González. Malgrat que ha fet servir un to molt diferent al de la dreta, l’expresident espanyol ha rebutjat aquesta figura, així com la taula de partits acordada entre els governs espanyol i català. En una entrevista per a la seva fundació aquest dijous, ha alertat sobre la “degradació institucional”.

“La figura del relator és coneguda a les Nacions Unides, i no necessitem relators”, ha assegurat Felipe González en un vídeo titulat Una crida a la moderació, on ha expressat la seva “preocupació” per la “degradació institucional”. En aquest sentit, s’ha preguntat “per què necessitem una taula de partits decidida per un executiu”. En lloc d’això, ja existeix el Parlament i el Congrés de Diputats, ha rebatut.

Per què necessitem un notari que certifiqui el que s’hi diu, quan en sobren al Parlament?”, s’ha qüestionat l’expresident socialista, que ha avisat que “és un joc molt delicat” perquè “l’executiu interfereix en l’autonomia dels partits”. També ha rebutjat que d’aquesta taula formin part partits estatals, perquè ja existeix el Congrés de Diputats.

Per altra banda, també ha advertit que el govern espanyol no pot cedir en les condicions plantejades pels partits independentistes, ni instant la Fiscalia ni parlant del dret a l’autodeterminació. “El dret d’autodeterminació no està ni a la Constitució, ni en el dret europeu, ni en el dret internacional”, ha afirmat. Per tant, ha conclòs, “no és negociable”.

Malgrat tot, González ha criticat la retòrica de la dreta durant les últims hores, que ha descrit com a “crispació”. Ha defensat el diàleg entre els dos governs, però ha aclarit que abans cal “definir en quin perímetre es dialoga”.