Res. No hi ha manera que la dreta mediàtica de Madrid entengui en què consisteix això de les autonomies tal com apareix a la Constitució espanyola. El Mundo, a qui tant li fa sis com seixanta, va per davant de tots. Avui diu al titular principal de portada que el govern central fuig d’estudi per carregar els neulers de la pandèmia a les autonomies, sense voler entendre que es tracta d’això mateix: que les autonomies governin on els pertoca, en aquest cas, la política sanitària. La ignorància, la mala fe o el hooliganisme —o tot plegat— arriba a nivells estratosfèrics en un altre titular, on s’escandalitza que les autonomies “no es posin d’acord” en la ràtio d’alumnes per aula o si cal fer-los la PCR.

Aviam, és que és justament aquest el funcionament correcte del sistema, que fa impossible que “es posin d’acord” perquè no cal que “es posin d’acord” —és un factor irrellevant—, sinó que decideixin el més convenient per al territori de la seva responsabilitat. Per això la gent va votar els parlaments autonòmics i aquests van fer els governs ídem.

En realitat, els diaris de la dreta mediàtica que aquí es comenten —i gairebé tots els mitjans audiovisuals de la capital espanyola, tirats a la mateixa banda— saben molt bé com funciona la cosa autonòmica. Justament per això carreguen contra Sánchez. No et facis il·lusions: ho farien igualment si hagués decidit el contrari i recentralitzar, com al març. D’aquesta manera, no només fan propaganda de les propostes dels ultres de Vox de petar-se la cosa autonómica que nos dimos entre todos, sinó que protegeixen de dificultats les autonomies de la dreta, singularment Madrid i Andalusia i els seus tripartits, que són el model que proposen per a la resta d’Espanya i per a Espanya mateix.

Entretant, els diaris de Barcelona i El País, vinga fer notícia de la cosa més natural del món, com si Pedro Sánchez, en respectar la iniciativa de les comunitats, acabés de descobrir l’oceà Pacífic o exercités un acte de generositat constitucional sense límits. Això sí, malgrat que les portades són tan sectàries les unes i tan tovetes les altres, és fàcil adonar-se del fons que expliquen: A Espanya, els governs no volen governar. En prova, aquí et deixo el titular principal de portada del Heraldo de Aragón: Pedro Sánchez delega el estado de alarma en las autonomías y Javier Lambán rechaza aplicarlo. Lambán és el president d’Aragó, et sonarà de l’espoli del Museu de Lleida, per exemple. Sort que Espanya és l’Estat més descentralitzat del món i es governa sol.

I don Juan Carlos? Molt bé, allà als Emirats. Gràcies per preguntar.

EM

ABC

LR

EP

LV

EPC

EPA

ARA