El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a les comunitats autònomes la possibilitat de declarar l'estat d'alarma als seus respectius territoris com a mesura per combatre la segona onada del coronavirus. "Totes les comunitats autònomes tenen a la seva disposició l'eina legal de l'estat d'alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne la declaració a tot o part del seu territori", ha afirmat.

En una compareixença posterior al Consell de Ministres, Sánchez ha assegurat que hi ha vies legals per declarar l’estat d’alarma parcialment, ja que la situació de la pandèmia “no és homogènia territorialment” i s’ha compromès que, en cas d’aplicar-se aquesta, la principal autoritat seguirà sent el president autonòmic corresponent però que amb "voluntat de cogobernança", el govern espanyol acudiria al costat de l’autoritat autonòmica al Congrés per defensar l’aplicació de l’estat d’alarma i les eventuals pròrrogues.

A més, ha ofert el suport dels grups parlamentaris que suporten la majoria parlamentària a la cambra baixa a la declaració d’estats d’alarma individuals. Sánchez també ha apuntat que l'estat d'alarma no té per què implicar un confinament com el que es va decretar al març.

Ara el virus sí que hi entén, de territoris

Malgrat que des del principi de la crisi provocada pel coronavirus el Govern espanyol va insistir que el virus no entenia de territoris, ara el president espanyol ha admès que això no era així, en reconèixer que no hi ha homogeneïtat: "No ho va ser al principi, no ho va ser durant l’estat d’alarma i no ho és a dia d’avui”, i per tant hi ha territoris on "el virus està afectant més" que en d’altres.

Així mateix, Sánchez ha reconegut l'existència d'una "segona corba" de Covid-19 que "torna a elevar-se de manera amenaçadora" i ha advertit que la seva evolució en les últimes setmanes "és preocupant". Per això ha volgut transmetre un "missatge d'alerta però serenitat" pel gran avanç del coronavirus. "Alerta perquè l'evolució és preocupant, especialment en alguns territoris. Cal aturar-la. Serenitat perquè estem lluny de la situació de mitjans de març. No podem permetre que la pandèmia torni a apoderar-se de la nostra vida. No ho permetrem", ha afirmat rotundament.

 

Mobilització de militars

A més, ha anunciat la mobilització de 2.000 militars per a tasques de rastreig "a disposició de les comunitats autònomes, siguin del signe que siguin". "Fins i tot podríem incrementar aquesta xifra el que fos necessari a través de la formació urgent que tenim prevista. Espanya compta amb unes Forces Armades modernes i professionals que ara fan un pas a el front per protegir la salut de tots", ha postil·lat.