Quin espectacle. L’informe fantasma de l’Advocacia de l’estat que el govern espanyol ha estat incapaç de presentar al Congrés ha aparegut a El País. El dictamen diu el que convé al govern, esclar: “és inviable donar més fons a les autonomies”. La gràcia d’aquest titular és que presenta la cosa com si es tractés d’un extra, d’una gràcia, d’una mercè de la Hisenda central, quan resulta que aquests fons són de les autonomies i no “es donen” discrecionalment segons el caprici de Madrid. Les autonomies necessiten aquests lliuraments per finançar correctament els serveis socials, l’ensenyament, la sanitat… i quadrar els comptes.

“Els recursos del model del finançament —el 50% de l’IVA, el 50% de l’IRPF i el 58% d’impostos especials—, són recursos de les comunitats autònomes de règim comú. No són de l’estat. L’estat només els recapta, no se’ls pot quedar. I la mostra més perfecta, més bonica, més rodona que no són seus és que no són mai al pressupost general de l’estat”, com explica a Vilaweb Albert Carreras, catedràtic d’història i institucions econòmiques de la Universitat Pompeu Fabra i exsecretari d’Economia de la Generalitat. No perquè ho digui el catedràtic Carreras, sinó perquè la llei espanyola ho estableix així.

Cauen de madures un parell de conclusions. Una: El País cau de quatre grapes en el parany del govern espanyol. El diari no explica què passa sinó allò que al govern central li interessa. S’hauran adonat del disbarat —només és una intuïció— perquè ho donen de gairell, petitet, en un racó de portada, que no surti fum per la xemeneia.

La segona conclusió és que si l’executiu espanyol actua al dictat d’allò que li diu l’Advocacia de l’estat, per què votem o de què serveixen govern, Congrés i tot plegat? Que s’encarreguin de manar els advocats de l’estat —als que no ha votat ningú— i santes pasqües, oi? És tota una peculiar forma d’entendre la governança democràtica d’un estat de dret —en aquest cas, d’un estat del revés. Si ja és prou sorprenent que els jutges s’encarreguin de dirimir per via penal el conflicte català, què diràs de que siguin els advocats de l’estat els manaies dels pressupostos generals? És genial.

Encara t’hauràs de creure El Mundo: el govern espanyol ha forçat als advocats de l’Estat a fabricar un informe per justificar l’arbitrarietat de quedar-se uns diners que no li pertoquen i paralitzar el finançament de les autonomies. Per Catalunya, això suposa unes retallades del 6% sobre els pressupostos, que ja vénen mal girbats perquè són els del 2017, atès que el Govern no ha sabut o pogut bastir una majoria al Parlament per aprovar-ne uns de nous.

Al costat d’aquesta bestiesa, la resta de portades estan a la lluna de València. Es dediquen a tirar palla als bous. Les primeres, les dels diaris de casa. Llàstima per Rosalía.

EP

EM

LV

EPC

EPA

ARA

ABC

LR