L'informe de l'Advocacia de l'Estat amb el qual s'escuda el govern espanyol per no liquidar els impagaments amb les comunitat autonomes, directament, no existeix. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va al·legar recentment que havia consultat a l'Advocacia si l'executiu, estant en funcions, podia pagar les bestretes per la millora de la recaptació tributària de l’any 2019 a les comunitats autonòmes, entre aquestes, Catalunya, i va defensar que la resposta havia estat negativa. 

Aquest dimarts, però, la mateixa ministra ha hagut d'aclarir que l'informe en realitat no existeix, sinó que l'executiu espera rebre un escrit "en breu" que apuntaria aquesta tesi. Montero ho ha aclarit després que el Partit Popular reclamés al ministeri d'Hisenda que fes públic el text i que, al saber que l'informe encara no ha estat redactat, ja ha acusat la ministra de "mentir" i li ha demanat la dimissió.

També el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha fet un tuit carregant contra l'Estat per excusar-se "en informes que no existeixen per no pagar allò que és dels ciutadans de Catalunya" i ha recordat que el Govern ho portarà als tribunals. Justament aquest dimarts l'executiu català, tal com ja va anunciar Aragonès la setmana passada, ha aprovat iniciar els tràmits per portar-ho als tribunals.

Els recursos que la Generalitat reclamarà a l'Estat, a través de la presentació davant dels tribunals d'un contenciós administratiu, s’eleven a 1.317 milions d'euros. Aquests, inclouen 874 milions corresponents a l’actualització de la bestreta per la millora de la recaptació tributària de l’any 2019 i 443 milions procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes. Un deute que s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’IVA de l’exercici 2017, i que encara està pendent.