El Govern ha decidit fer el pas i iniciar els tràmits per portar l’Estat als tribunals per impagament. Així ho ha acordat en el Consell Executiu d’aquest dimarts a petició del vicepresident Pere Aragonès, tal com ja va anunciar en una compareixença la setmana passada al Parlament. Concretament, se li reclamen 1.317 milions d'euros procedents de la millor recaptació del 2019 i d’una part de l’IVA del 2017 que s’havia de liquidar aquest any.

En la roda de premsa posterior a la reunió, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha justificat la decisió en considerar que "són diners de l'administració catalana" i ha defensat que l'Estat "ha de complir amb les seves obligacions amb les comunitats autònomes". Budó també ha explicat que el Govern ha estat en contacte amb altres comunitats, també afectades per aquests impagament, i ha assegurat que tant Castella i Lleó com Galícia portaran el cas als tribunals, encara es farà per separat. 

A més, la portaveu ha retret al govern de Pedro Sánchez que justifiqui l'impagament amb el fet d'estar en funcions, ja que considera que és "una acció administrativa ordinària" i "legalment exigible" tot i no haver tirat endavant la investidura, i ha acusat l'executiu espanyol de "projectar els seus problemes interns a la resta d'administracions". 

Els recursos que la Generalitat reclamarà a l'Estat, a través de la presentació davant dels tribunals d'un contenciós administratiu, s’eleven a 1.317 milions d'euros i inclouen 874 milions corresponents a l’actualització de la bestreta per la millora de la recaptació tributària de l’any 2019 i 443 milions procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes. Un deute que s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’IVA de l’exercici 2017, i que encara està pendent.