La premsa de Madrid no dissimula gens la felicitat pel naixement de Más País, el partit (ja no es diu allò de “subjecte polític”?) d’Íñigo Errejón, a qui es dona tractament d’estadista i prohom en titulars i fotos —sobretot a les fotos, com de campanya americana. Entre els diaris de Barcelona només El Periódico el posa en primera pàgina, potser perquè és toca més el món dels comuns i entén que aquesta parròquia vol saber què es cou en el seu espai polític.

Sembla lògic. El País, al marge de la coincidència en el nom, hi veu una oportunitat d’aplegar més suports per Pedro Sánchez, que —vés per on— ara és el seu darling per al govern espanyol. En canvi, els tres mosqueters de la dreta mediàtica hi veuen una oportunitat per al divide et impera: Errejón restaria vots tant al PSOE com a Podemos i deixaria les esquerres espanyoles en una situació semblant a les dretes espanyoles, cosa que, si més no, tornaria a confirmar allò de Josep Pla sobre les similituds d’unes i altres. Cal dir-ho més: Pla és el nostre profeta i prou.

'El Mundo' contra Marlaska

El Mundo torna a fer un d’aquells seus jocs de mans al titular principal. El llegeixes i sembla que Marlaska ha esbroncat als comandaments de la Guàrdia Civil per detenir als set dels CDR. Quin mal patriota! En realitat, a la lletra petita dels subtítols expliquen que el motiu de la renyina del ministre és que no l’havien informat prou de l’operació i el van deixar gairebé en blanc.

És un afer interessant. Sobretot perquè l’argument famós de la divisió de poders pateix. Si l’operació de la Guàrdia Civil és cosa del jutge de l’Audiència Nacional i no del govern espanyol —com li han fet saber al president Torra— per què s’irrita Marlaska? El ministre, només rellegint la resposta del seu president Sánchez al president català tindria resolts els seus maldecaps, oi?

Alguna cosa falla al govern espanyol a a l'hora d'entendre com Déu mana la separació de poders. És una llàstima que El Mundo s’hagi deixat endur per una fotesa —que Marlaska es va empipar— i no per la substància de la cosa —que Marlaska no entén del tot la separació de poders. Curiós, si més no, que el diari i el ministre coincideixin en mostrar la mateixa mancança. Esperem que no els calguin 40 anys més de democràcia espanyola per entendre-ho.

De la premsa de Barcelona és interessant comprovar altra vegada com diaris que han assistit al mateix debat de política general expliquen els mateixos fets en un sentit i el contrari.

Una cosa és El Punt Avui i l’Ara, que trien el tema que els hi sembla més important, uns el rebuig determinat del president a que s’empastifi l’independentisme amb insinuacions de terrorisme, i els altres que Torra busca d’aliats als comuns per a aprovar els pressupostos. Altra cosa molt diferent és que mentre La Vanguardia, al subtítol, diu que Torra “marca una nova etapa per a l’independentisme”, El Periódico ho nega, perquè Torra “s’encastella en la via del pols amb l’Estat”. En què quedem?

EP

ABC

LR

EM

EPC

LV

EPA

ARA