Tant el president, Quim Torra, com els portaveus de JxCat i ERC, Albert Batet i Sergi Sabrià, han assegurat que la sentència de l'1-O marcarà una nova etapa en què l'independentisme reprendrà la iniciativa. Tots tres han coincidit en la previsió, però també en el fet que cap d'ells ha concretat de quina manera es materialitzarà aquest objectiu. El president s'ha enfilat a les 11 del matí a la tribuna del Parlament amb la resposta a la sentència com una de les grans incògnites del curs que comença i amb l'hemicicle agitat per l'operació policial de dilluns contra els CDR. Quan poc després de les set de la tarda s'ha aixecat la sessió, el debat de política general no havia servit per desvelar aquest interrogant, però sí per constatar de nou l'augment de la tensió a l'hemicicle, on Ciutadans ha afegit l'acusació de terrorisme als retrets habituals contra l'independentisme.

El president no ha incorporat durant la sessió de la tarda més informació a la que ja havia apuntat -poca- al matí sobre la sentència que s'haurà de conèixer en els pròxims dies. No obstant, els socis de l'executiu sí han aprofitat les intervencions dels respectius portaveus per deixar clar el tancament de files amb el president, malgrat les diferències estratègiques entre JxCat i ERC. "Les seves propostes de govern són les nostres propostes també de govern i vull fer notar que les propostes nacionals avui conflueixen", ha assegurat el republicà Sergi Sabrià després que al matí els diputats de JxCat i d'ERC havien escenificat aquesta voluntat amb una reunió conjunta dels grup abans de començar el ple.

Ha estat un debat de política general meteòric en què Torra ha optat per agrupar en tot just vint minuts les respostes a tots els grups, que han disposat cadascun mitja hora d'intervenció i una contrarèplica de 4 minuts. El ple ha començat a les 11 del matí i poc després de les set de la tarda, ja havia acabat.

Tensió amb Ciutadans

Això no obstant, ha estat temps suficient perquè des de Ciutadans, Lorena Roldán apostés per mantenir la tensió i els decibels imposats al Parlament per Inés Arrimadas. La portaveu taronja no ha tingut cap inconvenient a vincular les detencions dels CDR amb terrorisme i assenyalar Torra com a responsable del "comando". "En aquest país ja hem vist vessar massa sang", ha arribat a advertir mentre ensenyava una fotografia del atemptat d'ETA a Vic el 1991.

Tot plegat ha provocat la intervenció del president de la Cambra, Roger Torrent, que ha cridat Roldán a l'ordre dos cops i li ha tallat el micròfon, la qual cosa ha generat una picabaralla amb el portaveu del grup taronja, Carlos Carrizosa, mentre des dels escons del PP s'escoltava un "¡Viva la Guàrdia Civil!" del diputat Daniel Serrano.

En la rèplica, Torra ha advertit que és una irresponsabilitat colossal l'associació que intenta fer Cs entre independentisme i terrorisme i ha retret el to a la diputada. Així mateix, l'ha advertit que per més que el denunciïn als tribunals per mantenir penjat el llaç groc a la Generalitat, la pancarta pels presos polítics seguirà al balcó. La resposta no ha agradat als escons de Cs que han protestat fins provocar que Torra els tallés amb un "parlo jo. Vostès ara, escolten", a més de demanar-los que es guardin els comentaris -"molt desagradables"- que fan durant tot el debat.

Tot i que només tenia quatre minuts, Roldan ha aprofitat la rèplica per repetir una vegada i una altra la paraula comandos. "Comandos separatistes radicals, sí senyor!", ha insistit, sense aconseguir que Torra fes la tercera crida a l'ordre que hauria comportat retirar-li la paraula.

Les eleccions del 10-N també han sobrevolat el ple. A la tribuna de convidats, seguien el ple la fins ara diputada de JxCat Laura Borràs -repetidament citada pels grups de l'oposició tot i no ser ni tan sols diputada al Parlament- i la popular Cayetana Àlvarez de Toledo -una de les novetats de la jornada-. Ni al matí ni a la tarda no s'han presentat entre el públic ni expresidents del Govern o el Parlament, ni representants de les entitats independentistes o de la societat civil.

El socialista Miquel Iceta ha advertit el president sobre els efectes d'una estratègia de confrontació i ha pronosticat un nou 155, sense citar-lo explícitament. "No volem cridar el mal temps, però els diem que si tornen a fer el que van fer, tornarem a una situació que no és la desitjable", ha advertit. 

Per part dels Comuns, Jéssica Albiach ha reclamat una "resposta eficaç" davant la sentència de l'1-O i ha advertit que "mentre els presos estiguin a la presó no hi podrà haver una confrontació política democràtica". En el torn de resposta el president els ha retret les referències de Pablo Iglesias a acceptar un 155.

CUP: "Parlem"

La reacció del Govern i els partits que en formen part davant les detencions dels CDR de dilluns ha estat un dels aspectes que ha centrat la intervenció del portaveu de la CUP, Carles Riera, que ha titllat de "feble" la seva reacció, En la resposta a la CUP, Torra ha defensat el paper dels Mossos quan actuen com a policia judicial i que aquestes situacions es repetiran fins que la independència sigui una realitat. Amb tot en la contrarèplica Riera s'ha mostrat disposat a parlar amb el govern si planteja un gir social en la seva política i avançar de debò en l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Parlem", ha proposta.

El popular, Alejandro Rodriguez, ha denunciat que s'està assistint a la degradació del parlamentarisme a Catalunya. Rodriguez. "Este es el nivel Maribel", ha sintetitzat el portaveu popular com a cirereta del ple que ha viscut la Cambra.