L’interés dels diaris comença a bascular cap a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la Covid-19 en perjudici de les qüestions sanitàries. Les portades d’avui es preocupen més de la bossa que de la vida. L’ABC es presenta de forma gairebé ferotge en defensa de la cosa turística. La Vanguardia toca un punt delicat: què passa amb les escoles i els escolars. El Punt Avui fa un resum cru de la qüestió: no hi ha un duro.

La majoria de diaris parlen dels remeis que la única autoridad competente posa a l’abast de l’economia productiva del país i dels treballadors que la fan rodar. Sembla que traspua un sentiment, una voluntat, un desig que ningú hi surti perdent. Van fent portades a base de notícies sobre ajornament d’impostos, bonificacions fiscals, crèdits avalats, rendes mínimes… També es trompeteja força la idea que els expedients de regulació temporal d’ocupació són una bona cosa perquè no extingeixen la relació laboral. Esclar que sí, però això només és la meitat de la història: també vol dir que l'estat no té prou diners per pagar-te l’atur sencer, si et passés, Déu no ho vulgui.

El més calent, però, és a l’aigüera: no hi ha un duro i caldrà esperar que la Unió Europea aclareixi com proveirà i, alhora, que els estats més apurats, com Espanya, no es deixin endur per l’orgull.

Després —no falla mai— hi ha la portada que va a rebentar-ho tot. Avui és La Razón, que infla la querella contra gairebé tot el govern espanyol per homicidi imprudent. L’han interposada onze advocats i una procuradora i s’hi han afegit les famílies de 2.286 morts per la Covid-19. Acusen l'executiu de no prendre mesures per frenar els contagis, tot i disposar de les dades que les feien necessàries.

És una bestiesa triar com a notícia principal una querella que encara no ha estat ni acceptada pel jutge i que es basa en una manca d’intel·ligència colossal sobre la naturalesa de la política —que els ciutadans jutgen a les urnes i no els jutges als tribunals. Bé que ho sap el diari, que no vol més que fer campanya dels denunciants i fer mal per fer mal. La pròxima pandèmia la gestionarà Rita la Cantaora —o potser els advocats que han presentat la querella, que es veu que en saben tant, ajudats per les llumeneres de La Razón que han fet la portada.

LR

EPA

LV

EP

EPC

ABC

ARA

EM

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram