Un cop més, un dia més, les portades fan cent esquerdes d’un pet i tracten una xiulada de pastor com una òpera de Wagner. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va revocar ahir al matí l’ordre del Ministeri de Sanitat que imposava restriccions a la mobilitat a Madrid i altres nou municipis de la regió. La raó? Un nyap jurídic: el ministeri justifica el confinament amb una llei del 2003 que no permet restringir la llibertat de moviments ni cap altra llibertat fonamental. Com va reconèixer la Moncloa ahir a la nit, els jutges no desqualifiquen el contingut de l’ordre (confinaments, etcètera) ni la finalitat (contenir la pandèmia), sinó “l’habilitació legal per adoptar-la”, un simpàtic eufemisme per no admetre que l’han espifiat. Segons el TSJM, el ministeri havia d'emparar-se d'una llei orgànica del 1986, la mateixa que fonamentava una decisió anterior de la comunitat de Madrid de tancar 37 àrees sanitàries —aprovada pel mateix tribunal.

Fins aquí, la xiulada de pastor. A les portades, però, apareix una òpera de Wagner, amb tot de llamps i trons, volcans i terratrèmols. La Razón parla de pulso. L’ABC de desafío. El Mundo de presión. Fins i tot els diaris de Barcelona agafen l’espasa per la punta. “Rebregada judicial”, diu El Punt Avui. A El Periódico fan com La Razón. La Vanguardia parla de “revés”. Com els prolegòmens d’una guerra mundial, sembla que el món s’acaba. Quina pena. Era un dia magnífic perquè els diaris apareguessin com el que diuen que són, control dels poderosos i la veu de la gent. En canvi, fan l’efecte d’uns hooligans més d’aquest combat de gladiadors en què s’ha transformat la vida pública.

Ratificar els confinaments

Certament, és molt gros —però molt— haver de convocar un Consell de Ministres extraordinari per una errada com aquesta, que explica més que mil enciclopèdies el respecte que li mereixen al govern espanyol les teves llibertats fonamentals. Un Consell de Ministres extraordinari per si de cas la Comunitat de Madrid es refusa a dictar una ordre basada en la llei del 1986… que ratifiqui els confinaments; o es refusa a demanar la declaració de l’estat d’alarma al govern espanyol perquè aquest… ratifiqui els confinaments. Si s’hi refusa, el govern tirarà pel dret i declararà l’estat d’alarma… per ratificar els confinaments. Gràcies per aquest esperpent, que deixarà Madrid tal com estava abans de la intervenció del TSJM, sí, però amb la ciutadania preguntant-se inquieta qui carai els governa. És fàcil d'imaginar qui traurà més profit electoral d’aquest Dos de Mayo fake. Pista: color verd.

En la sentència, el TSJM té un xic de compassió amb els governants i reconeix els entrebancs i “deficiències” legals amb què topen per “combatre eficaçment la pandèmia i afrontar la greu crisi sanitària que pateix el país”, com recorda una crònica a El País. Els jutges recomanen una reforma legal que aclareixi i desencalli la manera de restringir drets fonamentals per “protegir la integritat física i la salut, íntimament connectades entre si”. És tot un debat. Però tot això és difícil de titular i fa poca portada. Llàstima.

ABC

EM

LR

EPC

EPA

LV

EP

ARA