El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) no avala el confinament perimetral de Madrid. La sala contenciosa administrativa ha denegat aquest dijous la ratificació de les mesures acordades pel Ministeri de Sanitat. La interlocutòria sosté que, amb aquestes decisions, es veuen afectats els drets i llibertats fonamentals. El tribunal considera que, amb l'actual ordenament legal, aquesta limitació no es pot fer mitjançant una ordre ministerial i cal que el Congrés dels Diputats ratifiqui prèviament les mesures. Aquests arguments xoquen amb els exposats per l'Audiència Nacional per rebutjar mesures cautelaríssimes, en entendre que no afectaven directament drets fonamentals dels ciutadans.

En la seva resolució, els magistrats sostenen que "ens trobem davant d'un marc legal que difereix substancialment del que va ser objecte d'anàlisi" quan la Comunitat de Madrid va decidir confinar només determinats districtes de la capital espanyola. Ara es tractava de la "ratificació del mandat obligat del ministre de Sanitat" dictat a l'empara de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut. I conclou al respecte que aquesta norma "no conté una habilitació legal per a l'establiment de mesures limitatives de drets fonamentals".

Davant d'aquest escenari, els magistrats consideren que les mesures, com s'han dictat, "constitueixen una ingerència dels poders polítics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que l'empari". Com que no ha estat "autoritzada pels seus representants a les Corts Generals", afegeix la interlocutòria, "no pot ser ratificada". És el Congrés qui hi hauria de donar llum verda, segons el TSJM.

"Els drets fonamentals que la Constitució atribueix als ciutadans no poden veure's afectats per cap ingerència estatal no autoritzada pels seus representants mitjançant una disposició amb rang de llei", insisteixen els magistrats en aquest sentit.

El TSJM veu "cridaner" que davant l'escenari sanitari "no s'abordés una reforma del marc normatiu que estigui més d'acord amb les confessades necessitats de combatre eficaçment la pandèmia de la Covid-19 i afrontar la greu crisi sanitària".

La sala contenciosa acaba la interlocutòria assegurant ser "conscient de la gravetat de la crisi sanitària sense precedents", així com de "la necessitat d'adoptar mesures immediates i eficaces" per protegir els ciutadans, contenir la propagació i reforçar el sistema sanitari. No obstant això, assenyala que "per fer-ho el nostre sistema constitucional articula instruments jurídics de diversa naturalesa que ofereixen vies jurídiques diferents per delimitar, modular, restringir o fins i tot suspendre els drets fonamentals".