Ves per on, el dia que s’acaba l’estira-i-arronsa sobre la reunió de la mesa de diàleg entre els governs català i espanyol, La Vanguardia no ho diu en portada, com fan El Punt Avui i l'Ara. Ahir aquell diari obria amb “les traves de Torra” a la trobada i avui et quedes sense saber la fi de l’episodi. En realitat no, perquè ho expliquen en pàgines interiors, però alguns malpensats sospitaran que el president no els cau bé o que pesa més quan el poden fer quedar malament. Segurament no és per això. El diari dels patricis de la ciutat té cura del seu públic i li ha fet més el pes destacar una notícia que afecta a la seva butxaca, com és l’harmonització de dos impostos que afecten, sobretot, els patricis de la ciutat.

La Vanguardia i El País tenen el criteri de destacar la matança horrible comesa ahir per un xenòfob ultradretà en dos cafès turcs de Hanau, una ciutat alemanya. La majoria de les onze víctimes són de nacionalitat turca. L’assassí, que es va suicidar, va deixar un manifest de 24 pàgines del qual es dedueix que odia els estrangers i els que no són blancs i demana l'extermini de diversos països de majoria musulmana del nord d'Àfrica, Pròxim Orient i Àsia Central.

Els neonazis i altres grups ultres van cometre 8.605 crims a Alemanya el primer semestre del 2019, segons el ministeri de l’Interior. Són 900 delictes més que en el mateix període del 2018. Unes 180 persones han estat ferides en aquests incidents. Només 23 dels 2.625 sospitosos de cometre'ls han estat arrestats.

És un problema que es pot encomanar a altres països com Alemanya, on l’augment de la violència ultra corre paral·lela a l’augment dels vots en favor d’Aliança per Alemanya, el partit d'extrema dreta. Potser és hora de pensar-hi. Alemanya no és l’únic país de la Unió Europea on la ultradreta creix.

LV

EP

EPA

ARA

ABC

LR

EM 21 febrer 2020

EP 21 febrer 2020