Si no hi ha cap incident més fins llavors, ja hi ha data de comú acord per constituir la mesa de diàleg bilateral: dimecres que ve, 26 de febrer. Després de la indisponibilitat per reunir-se dilluns, Pedro Sánchez ha acceptat una de les dates proposades pel president Quim Torra en una carta aquest dijous al matí. Li ha respost amb una altra missiva. Com estava previst, la constitució de la mesa entre l'Estat i la Generalitat tindrà lloc al Palau de la Moncloa, a Madrid. Encara falta per saber el conjunt dels integrants de la mesa, així com l'ordre del dia de la primera trobada.

En la carta de resposta, el president espanyol respon que, després d’haver estar els equips “en comunicació permanent”, “els sembla perfecte” poder convocar la primera reunió el dimecres 26 al Palau de La Moncloa. “Tots sabem que és necessari el diàleg i aquesta ha de ser la legislatura que el promogui”, escriu Pedro Sánchez, que afegeix: “Aquest és l’esperit que volem transmetre a aquesta mesa en què tantes esperances tenen dipositades tots els ciutadans i ciutadanes”. En la missiva, el dirigent socialista reitera la seva “voluntat sincera de dialogar i acordar” per tornar “al moment en què els camins van separar-se i les raons i els arguments van deixar d’escoltar-se”.

 

En la carta inicial, el president Torra rebatia que fer propostes de data de reunió a través dels mitjans de comunicació, sense haver pactat abans l'agenda, no és la manera de mostrar que es vulgui "un diàleg honest i fructífer". No obstant això, mostrava la seva disposició a reunir-se com més aviat millor i proposava cinc dates alternatives a la del dilluns 24 de febrer. Pel que fa al contingut de la reunió, Torra avançava que vol tractar sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió, així com una proposta de "mediació internacional".

Ara per ara, els equips encara estan perfilant la resta de detalls de la primera reunió de la mesa, que ja s'hauria d'haver constituït a finals de gener. De moment només se sap qui són dos dels integrants de la delegació espanyola, el vicepresident Pablo Iglesias i el ministre dels comuns Manuel Castells. També que aquesta primera reunió estarà encapçalada pels presidents Torra i Sánchez.